De beste kookboeken van 2016

Een lijst van de beste kookboeken van 2016 met de lekkerste recepten. Een top 10 van goede kookboeken die ideaal zijn om als cadeau aan vrienden, familie of kennissen te schenken. Wie wil er nu niet lekker en gezond kunnen koken aan de hand van eenvoudige of iets moeilijkere recepten? In moderne kookboeken staat gezond eten centraal en het gebruik van natuurlijke en verse ingrediënten. Ontdek hieronder het beste kookboek van 2016. Een lijst van de meest populaire kookboeken van 2016 waarin iedereen wel zijn gading kan vinden.

Ben je eerder op zoek naar nieuw uitgekomen kookboeken en de best verkochte kookboeken van 2017? Kijk dan eens bij de lijst van beste kookboeken daar. Voor dieet kookboeken kijk je best naar kookboeken om gezond af te vallen, of naar onze lijst met beste vegetarische kookboeken. Heb je interesse voor kookboeken voor kinderen, kijk dan eens naar onze top 10 kinderkookboeken.

Top 10 van de beste kookboeken van 2016

1
Beste kookboek 2016: Puur Pascale - Beter eten is beter leven

Pascale Naessens was oorspronkelijk vooral bekend door haar werk bij het Vlaamse VTM als omroepster en presentatrice van verschillende televisie programma's. Nu is ze natuurlijk nog meer bekend voor haar erg succesrijke kookboeken waar de nadruk vooral ligt op lekkere maar tegelijk gezonde voeding. Daarnaast schrijft ze ook columns en reportages voor verschillende magazines en geeft ze veel kookpresentaties en lezingen over gezonde voeding. Puur Pascale - beter eten is beter leven is het zevende kookboek dat ze heeft uitgebracht. Voor velen is dit het beste kookboek van 2016.

Puur Pascale - beter eten is beter leven is een erg sfeervol kookboek waarin Pascale Naessens haar levensstijl, die helemaal in het teken staat van gezelligheid en romantiek, prachtig in woord en beeld brengt. Het boek telt meer dan 80 eenvoudige, smaakvolle en gezonde gerechten waarbij pure en natuurlijke producten worden gebruikt. Haar inspirerende motto is: 'Vergeet calorieën, focus op de kwaliteit van de voeding en laat je lichaam de rest doen!' Voor het boek is Pascale Naessens 3 van de meest gerenommeerde voedingsdeskundigen van de wereld gaan interviewen om ook de moderne wetenschap haar zeg te laten doen als het gaat om gezonde voeding.

koop 'Puur Pascale - beter eten is beter leven'   ebook - bekijk alle boeken van Pascale Naessens

2
Beste kookboeken 2016: Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

Jeroen Meus, de sympathieke kok van het populaire tv-programma 'Dagelijkse kost' is de auteur van verschillende degelijke kookboeken die als zoete broodjes verkopen, zowel in België als Nederland. Hij baat ondertussen ook enkele restaurants uit in het Leuvense maar vindt gelukkig naast zijn vele bezigheden nog de tijd om regelmatig een nieuw kookboek vol nieuwe smaakvolle recepten uit te brengen. Zoals hier met zijn nieuwste kookboek Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand.

In Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand kookt Jeroen Meus met kennis van zaken, kwaliteitsvolle ingrediënten, juiste technieken én met smaak en plezier als uitgangspunt. Honderd nieuwe recepten: helder, eenvoudig, gemakkelijk, heerlijk, voedzaam, betaalbaar. Hoofdthema blijft de Vlaamse keuken maar er is ook aandacht voor gezond eten. Op een eenvoudige en simpele wijze toch erg lekkere dingen bereiden, daar draait het ook in dit nieuwste kookboek vooral om. Nieuw in dit boek is dat Jeroen Meus ons een blik in zijn privé leven laat werpen, maar natuurlijk staan de honderd recepten centraal, met weer erg mooie paginagrote foto's. Die recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Soep, Desserts en Basisbereidingen.

koop 'Dagelijkse kost - koken met verstand' - bekijk alle boeken van Jeroen Meus

3
De grote Kleyn - culinair compendium, Onno H. Kleyn

Onno H. Kleyn geldt al zeer lang als de man met de grootste culinaire kennis van Nederland en is een waardige opvolger van Johannes van Dam. Vele jaren werkte hij aan zijn in 2016 verschenen magnum opus over de cultuur van eten en smaak. Aardappelen, bladgroenten, rundvlees, vleesvervangers, sauzen, brood, thee en koffie; Kleyn behandelt alles wat op tafel komt. Ook leert hij over snijden, hakken en raspen, en over gisten, rotting en vers houden. Kleyn kijkt verder dan ingrediënten alleen, zoekt achter de voorkeuren en opvattingen van de etende mens. Onno Kleyn is al 28 jaar culinair en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo'n 40 boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn.

Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland, dat is wat het lijvige kookboek De grote Kleyn. Culinair compendium de lezer wil bieden. Een dikke kookbijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat genoteerd zoals alleen Onno Kleyn dat kan, op een no-nonsensemanier en met een bemoedigende dosis ironie. Het kookboek begint met het hoofdstuk Ingrediënten, waarin veel productkennis over groenten, zuivel, pasta, vlees, vis, dranken enzovoort. Daarna Technieken en overwegingen waarin niet alleen wordt ingegaan op diverse kooktechnieken die helder worden uitgelegd maar ook over veel andere nuttige zaken waarbij Kleyn met zijn no-nonsens-mentaliteit ook veel culinaire feiten onderuit haalt. Het boek wordt afgesloten met een karakteristiek van diverse Europese keukens en niet alleen de mediterrane waar Kleyn erg in thuis is. Kleyn heeft een prettige stijl van schrijven; wie een onderwerp zoekt, blijft meestal doorlezen.  Ook beschikbaar als ebook.

koop 'De grote Kleyn. Culinair compendium' - ebook - alle boeken van Onno H. Kleyn

4
Simple food - 60 eenvoudige recepten voor thuis - Sergio Herman

Sergio Herman behoeft natuurlijk geen introductie. De bekende Vlaamse chefkok met de eigen flamboyante stijl en recht voor de raap attitude is naast topchef ook schrijver van tal van verschillende succesvolle kookboeken. In zijn laatste kookboek keert hij terug naar de essentie van het koken, naar de eenvoud. "Ooit wilde ik bewijzen dat ik het beter wist of kon dan mijn vader, nu keer ik naar die roots terug, er staan ook enkele van zijn gerechten in het nieuwe boek."

In Simple food - 60 eenvoudige recepten voor thuis trakteert de bekende chef de lezer met allerlei basisbereidingen voor elke dag. Met zijn uitgebreide ervaring van superchef geeft hij een overzicht van smakelijke en eenvoudig te bereiden recepten, met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Ver weg van de restaurantkeuken. Sergio Herman toont in zijn nieuwste kookboek hoe hij zélf kookt voor vrienden, of gewoon voor zijn eigen familie thuis. Het gaat vaak om eenvoudige gerechten die je soms in 10 minuutjes kan klaarmaken, maar, zoals hij zelf ook zegt, superlekker. Voor de ingrediënten kan je gewoon naar de supermarkt om de hoek gaan. Het gaat niet om gerechten met verschillende gangen, alles kan in één keer op de tafel komen. "Ik hou van een volle tafel", zegt hij, "zo kun je gelijk van alles proeven." De nadruk ligt op eenvoud. "Eten is pure emotie, een kleine effort maakt een groot verschil."​

koop Simple food - 60 eenvoudige recepten voor thuis - alle boeken van Sergio Herman

5
Powerfood - pure recepten van Rens Kroes voor een happy and healthy lifestyle

Geboren en getogen in Friesland heeft Food & Lifestyle influencer Rens Kroes haar passie voor gezonde en voedzame voeding opgebouwd. In 2014 debuteerde zij met Powerfood, dat een jaar lang onafgebroken in de Bestseller 60 stond en de nummer-1-positie behaalde. Haar tweede boek Powerfood – Van Friesland naar New York werd ook een bestseller. Met vele publicaties en mediaoptredens weet Rens een enorme groep fans en volgers te inspireren. Zij is vaste columnist voor Glamour Magazine, maakt kookvideo’s en blogt op haar website.

In Powerfood - pure recepten van Rens Kroes voor een happy and healthy lifestyle presenteert Rens haar favoriete recepten met verantwoorde ingrediënten voor een happy en healthy lifestyle. Zoals de talloze lezers van haar columns en blogs wel weten, staat bij Rens Kroes het genieten van het leven centraal. Een avondje feesten of een lekker stuk taart maakt je happy en is dus bijna een must! Zeker als je zelf een gezonde variant hebt gebakken. In Powerfood vind je deze gezonde varianten: van ontbijtje tot smoothie-to-go en van salade tot snack: alles even lekker, healthy, en gemakkelijk om te maken. Daarnaast geven praktische schema´s aan waarom een ingrediënt zo gezond is, of wat je moet eten als je bijvoorbeeld sterkere nagels, glanzend haar of een stralende huid wilt.

koop Powerfood - bekijk alle boeken van Rens Kroes

6
Vers! Makkelijk gerechten waar je energie van krijgt - Donal Skehan

Donal Skehan (1986) is een Ierse kok, foodfotograaf en tv-persoonlijkheid met meerdere kookboeken en tv-series op zijn naam, onder meer de 24Kitchen tv-serie 'Grandma's boy' waarin hij enthousiast kookte met Italiaanse nonna's. Dit is zijn zesde kookboek en het eerste dat in het Nederlands verschijnt. Of zoals Jamie Oliver over hem zegt: ‘Donal is een briljante jonge chef die lichte, verrassende, heerlijke gerechten maakt die je direct wilt opeten. Hij is wat hij is: een authentiek talent en een absolute pro.’ In de inleiding van zijn kookboek vertelt hij dat in een tijd waarin hij uitgeput thuis zat, besloot een kookboek te maken met gezonde recepten die lekker zijn. 

Vers! Makkelijk gerechten waar je energie van krijgt staat boordevol toegankelijke recepten waarvan er zeker een aantal in je vaste repertoire zullen terechtkomen. Van chunky maaltijdsoepen bomvol smaak en kleurrijke, vullende salades tot aromatische stoofpotjes en goddelijke taarten: dit boek voorziet in vrijwel elke behoefte. Met flair en enthousiasme deelt Donal Skehan zijn liefde voor koken met de lezer. Door goede keuzes te maken en de tijd te nemen om te koken en te eten, heeft hij de perfecte balans tussen lekker en gezond gevonden. De recepten zijn niet moeilijk, veelal gebaseerd op verschillende wereldkeukens. De ingrediënten goed verkrijgbaar. Met paginagrote kleurenfoto's en kleine zwart-wittekeningen geïllustreerd.

koop 'Vers! Makkelijk gerechten waar je energie van krijgt' - alle boeken van Donal Skehan

7
Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten

Jorrit van Daalen Buissant des Amorie en Sofia Chanou zijn de oprichters van de populaire blog lekkerensimpel.com (2012). Een blog waar maandelijks meer dan 600.000 unieke bezoekers hun weg vinden naar een lekker recept. Door het succes van de blog richten zij zich fulltime op het schrijven over eten en het bedenken van recepten. Jorrit en Sofia zijn echt geen sterrenchefs maar vinden koken wel heel erg leuk. Ze maken alleen maar lekkere en simpele gerechten die vaak snel klaar zijn maar soms ook wat langer in de oven moeten. Binnenkort verschijnt hun nieuwe kookboek Lekker & Simpel. 1x kopen 5x koken.

Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten bevat geen moeilijke gerechten waar je uren voor in de keuken moet staan maar lekkere en simpele recepten die iedereen kan maken. Een kookboek met 200 recepten voor een lekker, simpel en snel avondmaal. Recepten die binnen 20 minuten op tafel staan zoals een zelfgemaakt broodje hete kip, een eenpansgerecht met zoete aardappel, een pasta-ovenschotel met Boursin, taco lasagne. En ook de lekkerste gerechten met wraps zoals een kip-pesto wraptaart. De 200 recepten zijn onderverdeeld in de lekkerste pastarecepten, eenpansgerechten, recepten met wraps, salades, soeprecepten, gerechten uit de oven, recepten met rijst, vlees/vis en vegetarische recepten.

koop 'Lekker & Simpel - 200 hoofdgerechten'

8
Koken met Karin - Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek

Karin Luiten heeft van haar hobby’s haar beroep gemaakt: ze kookt, schrijft en tekent de hele dag door. En dat terwijl ze ooit talen studeerde en daarna jarenlang werkte bij de opera en een tijdschriftenuitgeverij. Als hobby begon ze in 2005 haar eigen website, vol recepten en vrolijke illustraties. Het succes van de kookboeken van Karin Luiten Koken met Karin zónder pakjes en zakjes 1 en 2 en de talloze jubelende reacties van ex-pakjesgebruikers bewijzen dat de tijden echt zijn veranderd. Daarom verschijnen deze twee boeken nu in één bundel. De meest populaire kant-en-klaargerechten handig bij elkaar, maar dan zelfgemaakt.

Koken met Karin - Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek  is een toegankelijk kookboek met recepten en tips voor eenvoudig en lekker koken zonder gebruik van pakjes en zakjes. Indeling: Soep, Saus, Aardappels, Salades & erbij, Pasta, Rijst & noedels, Kip, Vlees, Vis, Vega, Toetjes, Gebak, Broodbeleg, Toegift. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een geïllustreerde spread met kant-en-klaarproducten voor dat onderdeel en een opgave van wat daar inzit aan smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers.

koop 'Koken met Karin - Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek' - alle kookboeken van Karin Luiten

9
Chickslovefood - Het meal planning-kookboek

Nina de Bruijn en Elise Gruppen leerden elkaar kennen tijdens hun masterstudie journalistiek in Rotterdam. Hun blog Chickslovefood.com is een van de grootste en populairste van het land (500.000 unieke bezoekers per maand). Van Het 5 or less-kookboek en Het skinny six-kookboek verkochten ze maar liefst 75.000 exemplaren. Met weinig ingrediënten makkelijke, originele én lekkere gerechten bedenken, daar draait het bij Nina en Elise om. Gerechten die je makkelijk maakt en zonder schuldgevoel kunt eten. Nu is er hun derde kookboek Chickslovefood - Het meal planning-kookboek.

Chickslovefood - Het meal planning-kookboek staat vol met makkelijke meeneem-ontbijtjes, fijne ovenschotels die je een dag eerder al kunt maken, healthy lunches die na drie uur in je tas nog steeds heerlijk zijn en supersnelle sinners. Alles met maximaal vijf ingrediënten. Door handige tips en tricks leer je bovendien hoe je eten langer kunt bewaren en beter vooruit kunt plannen. Kortom: een must have voor werkende ouders, gejaagde studenten en ieder ander die drukbezet is maar die toch lekker en gezond wil eten zonder te lang te moeten koken.

koop Chickslovefood - Het meal planning-kookboek - bekijk alle boeken van Nina de Bruijn & Elise Gruppen

10
Ottolenghi het kookboek

Yotam Ottolenghi is een succesvolle Londense traiteur en restaurateur. Met zijn bestsellers Plenty, Ottolenghi Het kookboek en Jeruzalem wist hij het gebruik van sumak, za’atar en granaatappelpitten in de keuken tot in alle uithoeken van ons land populair te maken. Ottolenghi’s inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond en zijn enorme liefde voor ingrediënten. Hoewel hij zelf geen vegetariër is, maakt hij uiterst originele en vernieuwende vegetarische gerechten, gebaseerd op uitgesproken smaken en spannende, frisse combinaties. Behalve kookboeken schrijft hij ook een wekelijkse, zeer populaire column in The Guardian.

In Ottolenghi het kookboek zijn 140 van de meest geliefde recepten uit de keuken van Ottolenghi verzameld: niet alleen heerlijke groentesalades, maar ook vis- en vleesgerechten en bovendien ruim aandacht voor brood en gebak. Ottolenghi staat voor een eigenzinnige mix van vooral Midden-Oosterse smaken, royaal en verrassend gebruik van kruiden en specerijen en eenvoudige gerechten waar de kleuren vanaf spatten.

koop 'Ottolenghi het kookboek' - alle boeken van Yotam Ottolenghi

11
On the go - 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen

Geboren en getogen in Friesland heeft Food & Lifestyle influencer Rens Kroes haar passie voor gezonde en voedzame voeding opgebouwd. In 2014 debuteerde zij met Powerfood, dat een jaar lang onafgebroken in de Bestseller 60 stond en het daar tot nummer 1 schopte. Haar tweede boek Powerfood – Van Friesland naar New York werd net als zijn voorganger een bestseller. Met haar vele publicaties en mediaoptredens weet Rens een enorme groep fans en volgers te inspireren. Zij is vaste columnist voor Glamour Magazine, maakt kookvideo’s en blogt op haar website.

On the go - 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen bevat heerlijke meeneemgerechten. Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchbox; heerlijke slaatjes voor bij een zomerse picknick; zalig zoet voor na je training: On the go bevat 49 powerfoodrecepten die herlijk smaken, goed voor je zijn én gemakkelijk mee te nemen zijn. Bovendien laat Rens zien welke doosjes, bakjes en potten handig zijn voor het vervoeren van je smoothies, slaatjes en snacks. Ze geeft tips over bewaren, invriezen en voorbereiden. Rens Kroes laat met dit boek weer eens zien dat een gezonde levensstijl niet heel ingewikkeld hoeft te zijn – zelfs als je het erg druk hebt.

koop On the go - 49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes   ebook - bekijk alle boeken van Rens Kroes

12
Super food voor familie en vrienden - Jamie Oliver

Jamie Oliver, de gekbekkende en goedlachse chef uit Engeland staat ook bekend als The Naked Chef uit zijn gelijknamige eerste tv-programma. Na het grote succes van dat eerste televisieoptreden volgden nog meer series en natuurlijk ook kookboeken. Daarnaast opende hij ook verschillende restaurants overal ter wereld. Hij heeft een voorliefde voor de Italiaanse keuken maar focust zich de laatste jaren meer en meer op gezonde voeding, met name voor schoolkinderen. Hij zet zich erg in voor smaakvolle en gezonde maaltijden op school. Zijn laatste boek is Super food voor familie en vrienden.

In Super food voor familie en vrienden komt Jamie Oliver na het succes van Jamie's super food voor elke dag met een vervolg, een kookboek vol superfood-recepten voor het hele gezin. Trakteer jezelf én je familie en vrienden op een heerlijke en gezonde maaltijd! Jamie Oliver laat zien dat super food niet alleen supergezond is maar ook superlekker, met gerechten die het heel makkelijk maken om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin. Het boek bevat een hoofdstuk vol gezonde ontbijtrecepten, die allemaal onder de 400 calorieën blijven. Voor lunch en diner zit je goed met de andere hoofdstukken: van Snelle happen tot Pasta & risotto, en van Ovenschotels tot Curry's & stoofpotten. Jamie Oliver fotografeerde voor zijn laatste boek overigens zelf alle gerechten. Ook uitgekomen dit jaar is Jamie Oliver's kerstkookboek met uiteraard allerlei stressvrije recepten voor de feestdagen.

koop Super food voor familie en vrienden - bekijk alle boeken van Jamie Oliver

13
Nooit meer diëten 2 - nog meer gezonde recepten voor de hele familie

Sandra Bekkari begeleidt al twintig jaar mensen naar een gezondere levensstijl. Ze is auteur van de boeken ‘Gezond & Slank’, Topchefs koken gezond en van de bestsellers Nooit meer diëten 1 en 2 en ook het gezicht van een aantal televisieprogramma’s omtrent gezond koken op de Vlaamse regionale tv. In 2008 ontwikkelde zij de ‘Sana-methode’: een eenvoudige en effectieve methode om mensen stap voor stap te begeleiden naar een gezonder eetpatroon terwijl ze volop kunnen blijven genieten van lekker eten. Momenteel werkt Sandra Bekkari met een netwerk van twintig voedingsdeskundigen en diëtisten. Haar nieuwste kookboek Nooit meer diëten Deel 3 is zonet uitgekomen en is het vervolg op Noit meer diëten 2 dat hier wordt besproken.

In Nooit meer diëten 2 - nog meer gezonde recepten voor de hele familie focust Sandra Bekkari vooral op de moeilijke momenten, wanneer de verleiding genadeloos toeslaat. Wat doe je tijdens een periode van stress op het werk of in je privé, waardoor die goede voornemens te veel ruimte lijken in te nemen in je overvolle hoofd? Wat doe je op feestjes, wanneer 'nee' zeggen haast onmogelijk lijkt?  Aan de hand van praktische tips en handige dagschema's. Met opnieuw 60 lekkere en gemakkelijke recepten (inclusief meeneemlunchen!) voor heel de familie.

koop 'Nooit meer diëten deel2' - bekijk alle boeken van Sandra Bekkari

14
Feel good food - lichte en makkelijke recepten waar je blij van wordt

Pauline Weuring is het gezicht achter Uit Pauline's Keuken, een van de populairste foodblogs van Nederland. Maandelijks wordt haar blog door meer dan een miljoen mensen bezocht. Allemaal op zoek naar inspiratie voor in de keuken. 'Mijn blog is dé plek voor foodlovers.' Ze schreef eerder de bestseller Het voedselzandloper kookboek, dat direct na verschijning een bestseller werd en waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht. Haar tweede bestseller Uit Pauline's keuken verscheen in 2015.

In Feel good food - lichte en makkelijke recepten waar je blij van wordt zijn de recepten grotendeels voedselzandloperproof. In Feel Good Food deelt zij bijna negentig lekker lichte recepten. Eten dat goed voor je is en waar je blij van wordt. Eenvoudige recepten met voedzame en verse ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Feel Good Food biedt kookinspiratie voor elke dag van de week, met voldoende variatie aan recepten die iedereen kan maken. Makkelijk, maar vooral heel lekker.

koop Feel good food - bekijk alle boeken van Pauline Weuring

15
Het boek van Jet

Jet van Nieuwkerk is lifestyle editor van het populaire online magazine Amayzine.com, tikt wekelijks een column voor de culinaire rubriek Smulpaap in Het Parool en schrijft op freelance basis voor diverse media over sport, lifestyle en gezonde voeding. Van healthy tussendoortjes, workout-food en eten met een date tot koken voor een groep vriendinnen, feesthapjes en een katerontbijt. In Het boek van Jet geeft Jet van Nieuwkerk haar favoriete recepten, praktische tips en persoonlijke verhalen voor als je graag gezond wilt eten, je fit wilt voelen en een slank lijf wilt hebben, zonder dat het leven saai wordt en zonder veel te streng voor jezelf te zijn. Nieuw verschenen in 2017 is Tips van Jet - 100 tips voor een happy & healthy leven met 100 tips om het nieuwe jaar goed te beginnen.

Het is niet altijd even makkelijk om evenwicht te vinden. En al helemaal niet om in balans te blijven. Om niet door te slaan naar de ene kant: alles super gezond en dan weer naar de andere kant: let it all hang out. Jet laat zien hoe je makkelijk en gezond kookt (van kip uit de oven en zalmburgers met zeekraal tot Crodino-mandarijncocktails en healthy smoothies), ze helpt je te gaan sporten (en je zult zien dat je het leuk gaat vinden) en ze geeft tips voor als je een shitdag hebt (en het recept voor een gezonde variant op Chunky Monkey-bananenijs om zorgeloos een hele bak leeg te kunnen eten). Ook verkrijgbaar als ebook.

koop 'Het boek van Jet' - ebookalle boeken van Jet van Nieuwkerk

16
Het vleeskookboek - Nichola Fletcher

Met Het vleeskookboek van Nichola Fletcher kan iedereen een echte kenner worden in het bereiden van vlees op alle mogelijke manieren. Kokkin Nichola Fletcher deelt haar levenslange ervaring met het koken en bakken van vlees. Daarnaast vertelt ze alles over het herkennen van de kwaliteit van vlees, welke verschillende stukken er zijn, hoe je de perfecte garing bereikt, op welke manier je het vlees best snijdt en nog veel meer. 

Het vleeskookboek bevat meer dan 300 internationale recepten voor wild, gevogelte, lams-, rund- en varkensvlees. Alle recept.en worden op een eenvoudige manier uitgelegd en mooi geïllustreerd. De ingrediënten zijn makkelijk te verkrijgen en te bereiden. Daarnaast wordt ook nog uitgelegd hoe je bijhorende sausjes kan maken.

koop Het vleeskookboek - alle boeken van Nichola Fletcher

17
Eat Smart - What to Eat in a Day - Every Day

Engelstalig kookboek
De passie van Niomi Smart is gezonde voeding en haar immense populaire Youtube serie 'What I Eat in a Day' inspireert een wereldwijd publiek van miljoenen om er beter uit te zien, beter te leven en zich beter te voelen. Ze heeft nu voor de eerste keer haar favoriete recepten in één kookboek 'Eat Smart' gebundeld om je de slimme manier van eten te tonen. Het eten van Niomi is voor iedereen geschikt. Ze focust op natuurlijk eten dat wonderen zal doen voor je welbevinden. En al haar recepten zijn makkelijk te maken en in te passen in je dagelijks leven.

In Eat Smart gaat het zoals de titel al zegt om slim eten. Het bevat recepten voor elke maaltijd van de dag om jezelf 'van binnenuit' beter te voelen. Zo zijn er recepten voor ontbijt, lunch, warme maaltijden, desserten, snacks, dranken en gezonde tussendoortjes. Geïnspireerd door haar vele reizen geeft Niomi deze vaak ook nog een exotische twist. Je zal verbaasd zijn hoe lekker slim eten kan zijn.

koop 'Eat Smart'

18
Beste kookboeken 2017: Solo Food

Janneke Vreugdenhil is culinair journaliste, een kokene schrijfster dus, met onder andere een wekelijkse column in NRC. Zij is ook schrijfster van het populaire kookboek Comfort Food dat al uit 2011 dateert.  Daarna schreef ze nog verschillende andere kookboeken en nu is dus haar nieuwste kookboek Solo Food uitgekomen. Een kookboek met 72 recepten voor de solo kok. Aanleiding voor het schriven van dit kookboek was haar echtscheiding. Ze woont nu ruim anderhalf jaar parttime alleen. De andere helft van de tijd woont zij samen met haar 2 zoons. Janneke vond het moeilijk om de motivatie op te brengen om enkel voor zichzelf te gaan koken. Om dit toch te gaan doen bedacht ze het plan om hierover een kookboek te gaan schrijven, vandaar dus het resultaat.

Solo Food moet zowat het eerste kookboek zijn dat koken voor jezelf tot een feest probeert te maken. Veel mensen staan met liefde uren in de keuken voor hun gezin of vrienden, maar eten als ze alleen zijn een pizza voor de tv. Janneke Vreugdenhil laat zien dat lekker koken zonder publiek juist uiterst bevredigend kan zijn. Je hoeft met niemand rekening te houden, weet precies hoe lang de biefstuk gebakken moet worden en kunt dat heerlijke pastaatje met gamba’s en rokerige whisky-tomatensaus helemaal alleen opeten. Solo Food is een opgewekt en persoonlijk, inspirerend kookboek met 72 recepten die je ernaar doen verlangen om aan tafel te gaan. Alleen!

koop Solo Food - alle boeken van Janneke

19
FitChef

FitChef biedt inspiratie voor uitgebalanceerde recepten voor elk moment van de dag. Van eiwitshakes tot zelfgemaakte snacks, van ontbijtgerechten tot lunch salades, en van hoofdmaaltijden tot toetjes met pure ingrediënten. Allemaal boordevol eiwit en andere voedingsstoffen om fit te worden én te blijven! Geen gedoe, maar praktisch, efficiënt en snel. Daarnaast geeft het boek tips om gezond eten in de praktijk te brengen. Waarom zijn eiwitten zo belangrijk? Hoeveel koolhydraten kun je eten? Wat voor vetten kun je niet missen? Welke producten zijn handig om op voorraad te hebben? Hoe ga je een hongergevoel tegen? Hoe herken je suiker en eet je zo natuurlijk mogelijk? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een helder antwoord.

In FitChef staan meer dan honderd recepten, verdeeld over de diverse eetmomenten. De hoofdgerechten bevatten: vlees, vis en zonder vlees/vis. De voedingswaarden, bereidingstijd en aantal personen staan bij elk recept vermeld. De uitgangspunten voor de recepten zijn dat ze te maken zijn met gemakkelijk verkrijgbare en betaalbare ingrediënten, snel te bereiden, uitgebalanceerd, ze bevatten geen geraffineerde suikers en zorgen voor een gevarieerde en gezonde maaltijd.

koop 'FitChef'

20
Vlees noch vis - 60 gevarieerde groentegerechten

De Nederlandse kok Estée Strooker, de eerste MasterChef van Nederland, geeft recepten met verschillende groenten als basis en geeft tips bij het koken van een vegetarische maaltijd. Of je nu vegetarische gasten voor het diner krijgt, op zoek bent naar gerechten voor een vriendelijk prijsje, graag kookt met volop verkrijgbare groenten van het seizoen, veel variatie vol vitaminen zoekt of vegan for a day bent: dankzij Estées creatieve en originele recepten met plantaardige ingrediënten vind je altijd wat je zoekt.

Vlees noch vis - 60 gevarieerde groentegerechten biedt je eindeloze inspiratie voor gerechten zonder vlees en vis. In dit vegetarische kookboek zijn de recepten ingedeeld in categorieën als feestelijk koken voor bezoek, budget koken met seizoensgroenten, gezonde gerechten, één dag per week vegetarisch, en basisrecepten. In thematafels worden receptcombinaties voor bepaalde gelegenheden getoond. Bij de recepten opgave van seizoen(en) en ingrediënten, aantal eters, (voor)bereidingstijd, extra benodigdheden/keukengerei en een serveertip. Duidelijke, niet moeilijke receptuur met handige tips. Een klein aantal recepten is geschikt voor veganisten.

koop 'Vlees noch vis - 60 gevarieerde groentegerechten'

21
Beste barbeque kookboeken: BBQBijbel van Julius Jaspers

van asperges tot zwezerik
Julius Jaspers is kok, traiteur, kookboekenschrijver, mede-eigenaar van het familiebedrijf Studio Bazar en heeft een eigen brasserie en kookschool. Hij is bovenal de bedenker van Smart Cooking. Dat wil zeggen dat je zoveel mogelijk voorbereidt voor een diner, zodat je als kok zo lang mogelijk bij je gasten aan tafel kunt blijven. Voor zijn eerste Smart Cooking kookboek won Julius Jaspers in 2003 de gouden garde. Later heeft Julius ook nog verschillende barbeque kookboeken geschreven, met als meest recente zijn BBQBijbel uit 2016, uitgegeven in de serie kookbijbels. Een barbeque kookboek dat heel positieve waarderingen kreeg vanuit verschillende hoeken en dat een van de bestsellers van 2016 was binnen de kookboeken.

Zoals de flap zegt is BBQbijbel hét naslagwerk voor de barbecueliefhebber. Barbecueën is populairder dan ooit tevoren. Waar vroeger een barbecue uit spareribs en worst bestond, bereidt men nu complete maaltijden op de grill. Groente, vis, schaal- en schelpdieren en zelfs fruit zijn hierbij inmiddels net zo geliefd. In BBQbijbel laat barbecuekoning Julius Jaspers aan de hand van duidelijke stap-voor-stapfoto's en heldere iconen zien wat er allemaal mogelijk is en geeft hij zijn 250 meest geliefde recepten prijs. Een aanrader. Andere kookboeken van Julius Jaspers zijn het wat oudere Smart BBQ en Het ultieme hamburgerboek dat recent in 2017 is verschenen.

koop 'BBQBijbel' - alle kookboeken van Julius Jaspers