Braziliaans kookboek

De Braziliaanse keuken is de verzameling kookpraktijken en -tradities van Brazilië en wordt gekenmerkt door Europese, Indiaanse, Afrikaanse en Aziatische (Libanese, Chinese en, meest recentelijk, Japanse) invloeden. Het varieert sterk per regio, als gevolg van de mix van autochtone en immigrantenpopulaties van het land, en ook van de continentale omvang. Dit heeft geleid tot een nationale keuken die gekenmerkt wordt door het behoud van regionale verschillen.

Ingrediënten die voor het eerst door inheemse volkeren in Brazilië werden gebruikt, zijn cashewnoten, cassave, guaraná, açaí, cumaru en tucupi. Van daaruit brachten de vele golven immigranten enkele van hun typische gerechten, waarbij ontbrekende ingrediënten werden vervangen door lokale equivalenten. De Europese immigranten (voornamelijk uit Portugal, Italië, Spanje, Duitsland, Nederland, Polen en Oekraïne), waren bijvoorbeeld gewend aan een op tarwe gebaseerd dieet en introduceerden wijn, bladgroenten en zuivelproducten in de Braziliaanse keuken. Tot slaaf gemaakte Afrikanen speelden ook een rol bij de ontwikkeling van de Braziliaanse keuken, vooral in de kuststaten. Japanse immigranten brachten later de meeste voedselproducten mee die Brazilianen tegenwoordig zouden associëren met de Aziatische keuken.

de keuken van Brazilië

Mezcla

9,2 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboek 2022  

Mezcla

In het Spaans betekent mezcla (niet te verwarren met de stevige Mexicaanse drank mezcal) zoiets als een mix, of een blend. Het wordt gebruikt om zowel muziek en kunst als gerechten te beschrijven. In Mezcla, het eerste soloboek nadat ze meeschreef aan de Ottolenghi-bestseller Flavour, deelt Ixta Belfrage - geliefd om haar onfeilbare technieken en inventieve ingrediëntencombinaties - haar favoriete 'mezcla' van smaken. Het gaat over het mengen van smaken en ingrediënten, maar eigenlijk gaat het om meer dan dat. De mix van haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots en de tijd dat ze in Italië woonde hebben haar, en uiteindelijk ook de manier waarop ze kookt, gevormd.

In dit kleurrijke kookboek vind je recepten die een draai geven aan klassiekers. Recepten die zijn geïnspireerd op een eclectische 'mezcla' van keukens en culturen. Recepten die onbeschaamd fusion zijn. Met smaakvolle snelle, dagelijkse gerechten zoals spiesjes met geroosterde oesterzwammen, geroosterde savooiekool met mango en harissa en piri-piri tofu. Maar ook indrukwekkende gerechten waar je met liefde langer voor in de keuken staat, zoals hele gebraden currykip met knapperige kerrieblaadjes en driekazen-quesadilla's met habanero-olie.

Het eerste echte eigen kookboek dus van Ixta Belfrage, een enorm groot culinair talent. De moeite om eens te bekijken dus en te proberen in de keuken.

'Ixta's creativiteit is er een uit duizenden. Haar eten is simpelweg voortreffelijk!' - Yotam Ottolenghi

koop Mezcla

De authentieke Braziliaanse keuken

8,9 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023   nationale en regionale kookboeken  

kookboeken 2023 - De authentieke Braziliaanse keuken

Van de Amazone tot Rio de Janeiro, ga op culinaire reis door het grootste land van Zuid-Amerika in deze prachtige gebonden uitgave en ontdek meer dan 60 authentieke en kleurrijke recepten uit alle hoeken van de Braziliaanse keuken. Maak kennis met onder meer 'feijoada', een lekker stoofpotje van zwarte bonen en varkensvlees, 'bolinho de bacalhau', heerlijke klipvisballetjes, of 'brigadeiros', zoete chocoladetruffels met hagelslag. Zonnebadend op Copacabana met een verkoelende 'caipirinha' of dansend in São Paulo's carnavalsgedruis met een portie 'pão de queijo' in de hand: droom helemaal weg dankzij de spectaculaire foto's en reisverslagen en geniet van de smaken van Brazilië.

Een erg leuke toevoeging aan de kookboeken over de boeiende Braziliaanse keuken.

koop De authentieke Braziliaanse keuken

D.O.M. de ontdekking van nieuwe Braziliaanse ingredienten

8,7 sterren
2013

Dit kookboek staat in nationale en regionale kookboeken  

D.O.M. de ontdekking van nieuwe Braziliaanse ingredienten

Alex Atala laat ons met zijn manier van koken het mooiste, puurste en lekkerste zien dat Brazilië in huis heeft. Met ontzag voor de ingrediënten en de cultuur van de Amazone kookt hij de sterren van de hemel. Zijn restaurant D.O.M in Sao Paulo staat in de top 10 van de beste restaurants ter wereld en Atala is uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke mensen ter wereld. Als je dit boek leest, of beter gezegd ervaart, begrijp je waarom. Dit boek vertelt de verhalen achter 65 unieke ingrediënten die worden gebruikt in de keuken van D.O.M. en over Atala's relatie met deze ingrediënten. Elk ingrediënt wordt vergezeld van een recept en prachtig beeld van zowel het ingrediënt als het gerecht. Ontdek de meest waanzinnige ingrediënten van Brazilië, geïnterpreteerd door een wereldchef.

koop D.O.M. de ontdekking van nieuwe Braziliaanse ingredienten

De Braziliaanse keuken

8,6 sterren
2014
De Braziliaanse keuken

Brazilië is een enorm uitgestrekt land met een overvloed aan uitzonderlijke ingrediënten en een schat aan etnische, culinaire invloeden; daaruit is een van de spannendste keukens ter wereld voortgekomen.

In dit grensverleggende boek geven rijzende ster Thiago Castanho en een team van de meest innovatieve koks in Brazilië u een kijkje in de Braziliaanse keuken, met al zijn bijzondere gerechten en opmerkelijke tradities en gebruiken. Castanho laat u in zijn boek kennismaken met enkele van zijn vrienden, afkomstig uit verschillende regio's van het land. Vanuit hun liefde voor de traditionele keuken tonen ze u de heerlijkste gerechten, bereid met authentieke Braziliaanse ingrediënten die grotendeels ook eenvoudig kunnen worden vervangen door producten die u hier in iedere winkel vindt. De Braziliaanse keuken bevat meer dan 100 recepten voor streetfood, visschotels, zoetigheden, cocktails en nog veel meer!

koop De Braziliaanse keuken

Abonneren op RSS - Braziliaans kookboek