Scandinavisch

Als je zoekt naar 'Scandinavische' keuken dan kom je al snel uit op inbouwkeukens van Ikea (dus niet de balletjes die je daar kan eten). Over de 'New Nordic cuisine' vind je al veel meer online. Volgens Wikipedia:

New Nordic cuisine is een stijl van koken die sinds 2005 een van de meest beeldbepalende culinaire stromingen is. De belangrijkste exponent van New Nordic cuisine is de Deen René Redzepi, die met zijn restaurant Noma in Kopenhagen deze stroming op de kaart heeft gezet. Ondanks de naam draait New Nordic cuisine niet strikt om voedsel dat van origine uit Scandinavië is. In Nordic cuisine wordt de unieke eigenschappen van een specifieke plek en moment gebruikt, mogelijk op alternatieve wijze. Qua vorm wordt het beschreven als eten "met vlierbloesem, duindoorn of daslook, liefst uit een decoratieve weckpot (...) grof aardewerken servies, ongestreken linnen, eten van een steen en gerechten die zijn opgemaakt alsof het een klein ecosysteempje betreft met kleine blaadjes, bloempjes en uitgestoken rondjes biet."

Met die beschrijving ben je niet zo veel, al krijg je de indruk dat presentatie toch wel erg belangrijk. Belangrijk is om te beseffen dat deze keuken niet per se authentiek is, het is deels inventie (vandaar 'modern'). Maar dat wil niet zeggen dat de smaak niet belangrijk is natuurlijk. De interesse in de New Nordic Cuisine lijkt wel tanende.

New Nordic cuisine kookboeken

Het Nordic kookboek

9,1 sterren
2016
Het Nordic kookboek

Ongetwijfeld een van de meest interessante kookboeken over wat de 'Nordic cuisine' heet. Voor wie deze keuken wil ontdekken dus een aanrader. Niet alleen over deze nieuwe keuken maar ook over verschillende tradities uit Scandinavië. Veel nieuws te ontdekken dus voor ons.

uit de flaptekst:

Steeds meer mensen vinden de weg naar het Hoge Noorden. De Noordse keuken kennen we allang van pekelharing, gravlax, smørrebrød en gekruide wijn, maar deze hartverwarmende keuken heeft nog zo veel meer te bieden. Dit boek neemt je mee op een culinaire reis door heel Scandinavië en hoger en laat je ook kennis maken met het rijke patrimonium van producten, gastronomische tradities en feesten.

koop Het Nordic kookboek

 

Scandinavisch comfort food

9,0 sterren
2017
Scandinavisch comfort food

Familierecepten

De Deense kok en schrijfster Trine Hahnemann laat je zien hoe je met veelal biologische seizoensproducten heerlijke Scandinavische gerechten kunt maken. Chef-kok en foodwriter Trine Hahnemann woont al veertig jaar in hartje Kopenhagen. Ze is restauranteigenaar van Hahnemanns Køkken. Hahnemann heeft een goede neus voor de laatste trends én voor traditie, en kent alle adressen. Ze is hartstochtelijk ambassadeur van de Scandinavische keuken en eetcultuur. Haar recepten kenmerken zich doordat ze duurzaam zijn, seizoensgericht en altijd met liefde bereid. 

In Scandinavisch comfort food lees je over haar manier van koken voor vrienden en familie en over haar manier van leven. Hierbij staat het gevoel van hygge centraal. Familiediners, haar liefde voor groente, soepen voor alle seizoenen, salades, tafelzuur en jams, broden en zoetigheid: het komt allemaal aan bod.

Geniet van de smaken die de Scandinavische keuken biedt in meer dan 130 recepten.

koop Scandinavisch comfort food - alle kookboeken van Trine Hahnemann

De keukentafel van het Noorden

9,0 sterren
2019

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2019  

De keukentafel van het Noorden

Fika, hygge en maak je leven zo lekker møgelijk

In De keukentafel van het Noorden toont Yvon Jaspers haar passie voor de Scandinavische keuken. Een kookboek waar je dagelijks leven enorm van opknapt, vol maakbaar, betaalbaar, puur en vooral heerlijk eten. Geen haute cuisine, maar koken op open vuur, stoven, sudderen, vissen, paddenstoelen zoeken, vlierbloesem plukken én bakken. Van smushi tot smörrebröd, van kanelbullar tot kladdkaka. Vanaf nu geen dag meer zonder fika en nooit meer een winter zonder hygge.

koop De keukentafel van het Noorden - e-book

De nieuwe Nordic Cuisine

9,0 sterren
2016

Dit kookboek staat in nationale en regionale kookboeken  

De nieuwe Nordic Cuisine

Recepten uit een Scandinavische keuken

De nieuwe Nordic Cuisine viert hedendaagse Scandinavische keuken door de nadruk te leggen op seizoensgebonden recepten voor thuis. Gerechten die stuk voor stuk de keuken van deze prachtige regio typeren. Met traditionele ingrediënten uit verschillende regio's - van Zweden tot Finland en van Denemarken tot Noorwegen - om deze vervolgens te transformeren tot moderne, alledaagse recepten.

Een interessant kookboek al is de titel niet bijzonder gelukkig gekozen. De cover oogt ook niet zo geweldig. Toch is het een interessant boek voor wie boeiende, Scandinavische gerechten wil leren kennen die op een moderne manier worden gebracht. Dat bewijzen ook de goede reviews die je online kan vinden. Momenteel is dit kookboek ook erg voordelig aan te schaffen.

koop De nieuwe Nordic Cuisine

Koken uit de nieuwe Nordic kitchen

8,8 sterren
2015
Koken uit de nieuwe Nordic kitchen

Noordse natuur, smaken en filosofie

Dit boek is een eerbetoon aan het voedsel van Scandinavië in een tijd waarin de Nordic keuken en dito restaurants als de beste ter wereld worden beschouwd. Het Nordic landschap en de intense wisseling van de seizoenen dragen bij aan een verbazende variëteit aan rauwe ingrediënten die door weinig andere voedingsculturen worden geëvenaard: van de schitterende bergen in het noorden met hun unieke flora en fauna, bossen vol bessen, paddenstoelen en wild, en kristalheldere meren en koude zeeën met heerlijke vis tot de vruchtbare akkers in het zuiden met hun goudkleurige gewassen en overvloed aan vruchten.

Dit boek bevat unieke en authentieke recepten uit de hele noordse streek. Sommige zijn simpel, met de lekkerste rauwe ingrediënten die voor zichzelf spreken, andere zijn bedacht door vooraanstaande chef-koks, onder wie Claus Meyer van NOMA, onlangs gekozen tot het beste restaurant in de wereld. De traditionele keuken en inmaakmethoden gaan hand in hand met moderne combinaties van smaken en de hedendaagse hang naar biologische en natuurlijke voedingsbronnen. Dit is de ruggengraat van de Nordic voedselrevolutie.

koop Koken uit de nieuwe Nordic kitchen

Abonneren op RSS - Scandinavisch