Indonesische keuken

De Indonesische keuken is zeer divers. Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. De keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, de Indiase, de Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten in de Indonesische keuken.

Het basisvoedsel is rijst (nasi). De rijst wordt veelal aangevuld met een sajoer en een vleesgerecht (ook: kip en vis) en eieren (sambal goreng telor), tahoe en tempé komen in veel gerechten voor. Maar er zijn ook gebieden in Indonesië waar veel cassave wordt gegeten in plaats van rijst of tapioca. Door de handel met Nederland en China heeft de tarwe langzaamaan ook een bescheiden positie verworven waardoor noedels, bami, roti en brood op het menu zijn komen te staan.

De Indonesische keuken kent een grote hoeveelheid kruiden. De meest gebruikte zijn: laos, djintan (komijn), djahé (gemberwortel), kentjoer, koenjit (kurkuma, geelwortel), ketoembar (korianderzaden) en sereh (citroengras). In vrijwel ieder gerecht wordt gebruikgemaakt van uien, knoflook en sambal of lomboks en soms ook gefermenteerde garnalen, trassie. Ook het gebruik van ketjap (sojasaus) is algemeen. (lees er meer over op Wikipedia)

Beste Indonesische kookboeken

Indonesische kookboeken

Java - Indonesisch kookboek

9,2 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022   Aziatische kookboeken  

beste Indonesisch kookboek - Java

150 recepten uit het hart van de Indonesische archipel

In Java duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen zijn eraan verbonden.'

De Javaanse keuken is in te delen in drie gebieden: de West-Javaanse keuken. De West-Javaanse keuken is friszuur en pittig. In MiddenJava eten ze een stuk zoeter maar ook iets minder pikant. In OostJava is de keuken juist weer pikant en erg hartig, doordat er veel trassi en petis udang worden gebruikt.

Meer dan 150 gerechten uit Java dus, alles super lekker en toch nog vrij makkelijk te bereiden. Een aanrader onder de Indonesische kookboeken.

koop Java - e-book - alle kookboeken van Maureen Tan

De bijbel van de Indonesische keuken

8,8 sterren
2020

Dit kookboek staat in nationale en regionale kookboeken  

De bijbel van de Indonesische keuken

Van saté kambing tot gado gado en van soto ayam tot rendang: in De bijbel van de Indonesische keuken neemt Maureen Tan je mee naar alle uithoeken van de Indonesische archipel. Een smakelijke reis langs de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Sumatra, Kalimantan, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Bali, de Kleine Soenda-eilanden, Sulawesi en Papoea.

Maureen Tan (1969) groeide op met de Indonesische keuken. Met haar kookschool Anak Bungsu, wat 'tweede kind' betekent, leert Maureen iedereen authentiek Indonesisch koken. Zo eert ze niet alleen de Indonesische keuken, maar ook de recepten die haar moeder haar in vele kookschriftjes naliet.

koop De bijbel van de Indonesische keuken - e-book

Het groot Indonesisch kookboek

9,3 sterren
2014

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

Het groot Indonesisch kookboek

Het Groot Indonesisch Kookboek is een echte culinaire klassieker. Hele generaties Nederlanders hebben dankzij dit boek de Indonesische keuken leren kennen. De honderden voortreffelijke en beproefde recepten voeren de lezer mee door de avontuurlijke en zeer gevareiierde wereld van het culinaire Indonesië. Ook geeft Beb Vuyk een beknopte geschiedenis van het Indonesisch koken, een uitgebreid ingrediëntenoverzicht, een beschrijving van het benodigde keukengerei en handige tips voor beginners. De recepten variëren van heel eenvoudig tot behoorlijk uitdagend, zodat werkelijk iedereen er meteen mee aan de slag kan.

Het Groot Indonesisch kookboek is de allesomvattende, onmisbare gids voor wie de heerlijke, facinerende Indonesische keuken wil ontdekken.

koop Het Groot Indonesisch kookboek

De Indonesische keuken

8,9 sterren
2018

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

De Indonesische keuken

Na de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië keerden tienduizenden militairen terug naar Nederland, die tijdens hun diensttijd in Indonesië heel wat lekkere gerechten hadden leren kennen. Bij de terugkerende militairen waren uiteraard ook Indonesische-Nederlanders personeelsleden van de Koninklijke Marine (KM). En zij werden bij de KM ''blauwe jongens'' genoemd vanwege hun huidskleur. Overigens was dit niet denigrerend bedoeld. Hun specialiteiten uit de Indonesische keuken werd daarom in de KM volksmond ''blauwe hap'' genoemd. Heden ten dage wordt deze term nog steeds gebruikt.

Voor Selamat Makan verzamelde Wouter Rademakers ruim 900 kenmerkende 'blauwe hap' recepten , velen bekend en geroemd door de liefhebbers van de Indonesische keuken. Een schitterend en compleet basisboek, van Nasi tot complete rijsttafel, onmisbaar voor iedere liefhebber!

De Indonesische keuken bevat maar liefst 900 recepten die merenver het algemeen niet moeilijk zijn en goed, duidelijk beschreven. Ook veel informatie over eventueel vervangende ingrediënten. Er staan wel geen foto's in het boek. De recepten in "Salamat Makkan" zijn authentiek, makkelijk te bereiden en geven de echte smaak (die tegenwoordig vanwege de "europanisering" van Indische gerechten ver te zoeken is) voluit glans. Dit kookboek is een "must" voor de echte liefhebber van Indonesische gerechten.

koop 'De Indonesische keuken'

Vegetarisch Indonesisch kookboek

8,3 sterren
2020

Dit kookboek staat in vegetarische kookboeken  

Vegetarisch Indonesisch kookboek

Een verzameling recepten uit de Indonesische keuken. Met gerechten die natuurlijk vaak tahu en tempé bevatten, Indonesische vleesvervangers bij uitstek vanwege hun hoge gehalte aan eiwitten, koolhydraten, enzymen en vitaminen.

Vegetarisch Indonesisch kookboek van Ciska Cress is een interessant kookboek voor mensen die eens op een andere, nieuwe manier willen proberen om vegetarisch te koken en de Indonesische keuken heeft daarin een echte, historische traditie. Het gaat dus niet om traditionele gerechten die zijn herwerkt naar een vegetarische variant maar om echte, authentieke gerechten. Een boeiend kookboek dus voor iemand die graag en veel vegetarisch kookt.

koop Vegetarisch Indonesisch kookboek - alle kookboeken van Ciska Cress

Vega Blauw

8,9 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022   vegetarische kookboeken  

Indonesisch vegetarisch kookboek - Vega Blauw

70 authentieke Indonesische vegetarische en vegan recepten

Restaurant Blauw in Amsterdam en Utrecht is beroemd vanwege de authentieke kruiden, smaken en kleuren van de gerechten die de chefs bereiden. De Indonesische keuken is ongelooflijk veelzijdig en continu in beweging. Vega Blauw bevat zeventig vegetarische en vegan recepten voor de allermooiste en allerlekkerste gerechten van de gehele Indonesische archipel, van West-Sumatra tot Java en van Sulawesi tot Bali. Denk aan bijvoorbeeld Oseng Tempe, Atjar campur, Bihun goreng kampung of Puding Santan Pandan.

Culinair auteur Joke Boon bewerkte voor dit boek de recepturen van de elf koks van Restaurant Blauw tot recepten die iedereen thuis kan maken. Indonesisch koken met een moderne twist.

Nog maar eens een kookboek dus dat kan helpen om je arsenaal aan vegetarische recepten uit te breiden. Dit maal met Indonesische recepten die op een vegan of veggie manier worden bereid. Zeker de moeite dus om eens te bekijken.

koop Vega Blauw

Abonneren op RSS - Indonesische keuken