Vlaamse keuken

Men spreekt niet zo vaak over de Vlaamse keuken, eerder wel over de Belgische keuken. Maar bij ons lijkt men dan toch eerder de Vlaamse keuken te bedoelen. Er is toch echt wel een verschil met wat men bijvoorbeeld vaak in Wallonië op tafel zet.

Sowieso is de Vlaamse keuken meer dan Vlaamse stoverij met frieten, of asperges op zijn Vlaams. Zijn spuitjes en witloof Vlaamse of eerder Brussels of Belgisch? Veel Vlamingen denken met nostalgie terug aan wat vroeger bij (groot)moeder op tafel kwam. Iets uit de pan of pot met een saus en warme aardappelen of puree met een saus en daarbij dan ook weer groenten van bij ons. Kolen, wortels en erwtjes, boontjes en dergelijke meer. Groenten waren toch belangrijk in die keuken, meer dan men misschien nog beseft, maar boter zeker ook. En natuurlijk aardappelen. En konijn met ^ruimen was een feestmaaltijd natuurlijk, en rode kool was gewoon erg lekker, net als spinaziepuree met worst. En mosselen, zijn die Vlaams of eerder Belgisch?

Vlaamse keuken en kookboeken

Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

9,1 sterren
2016
Beste kookboeken 2016: Dagelijkse kost - koken met gezond verstand

Jeroen Meus, de sympathieke kok van het populaire tv-programma 'Dagelijkse kost' is de auteur van verschillende degelijke kookboeken die als zoete broodjes verkopen, zowel in België als Nederland. Hij baat ondertussen ook enkele restaurants uit in het Leuvense maar vindt gelukkig naast zijn vele bezigheden nog de tijd om regelmatig een nieuw kookboek vol nieuwe smaakvolle recepten uit te brengen. Zoals hier met zijn nieuwste kookboek Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand.

In Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand kookt Jeroen Meus met kennis van zaken, kwaliteitsvolle ingrediënten, juiste technieken én met smaak en plezier als uitgangspunt. Honderd nieuwe recepten: helder, eenvoudig, gemakkelijk, heerlijk, voedzaam, betaalbaar. Hoofdthema blijft de Vlaamse keuken maar er is ook aandacht voor gezond eten. Op een eenvoudige en simpele wijze toch erg lekkere dingen bereiden, daar draait het ook in dit nieuwste kookboek vooral om. Nieuw in dit boek is dat Jeroen Meus ons een blik in zijn privé leven laat werpen, maar natuurlijk staan de honderd recepten centraal, met weer erg mooie paginagrote foto's. Die recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Vlees, Vis, Veggie, Pasta en Pizza, Soep, Desserts en Basisbereidingen.

koop 'Dagelijkse kost - koken met verstand' - bekijk alle boeken van Jeroen Meus

Piet à volonté

8,9 sterren
2018
Piet à volonté - Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt, de bekende Vlaamse tv-kok die al miljoenen kookboeken verkocht, brengt met dit onmisbaar familiekookboek 736 pagina's met zijn recepten. De invalshoek is typisch Piet en volgt een 'een-twee-drie' methode. Het recept start (stap een) met klassieke problemen die je tijdens het bereiden kunt tegenkomen. Stap twee legt het recept stap-voor-stap uit en tot slot (stap drie) besluit het recept met 'wat hebben we vandaag geleerd' en vat de oplossingen nog eens samen. 

In Piet à volonté - de kookbijbel voor een leven lang kookplezier worden al zijn klassiekers gebundeld. Elk gerecht wordt stap voor stap haarfijn uitgelegd, met alle do's en don'ts, en eindigt zoals gezegd steevast met de iconische woorden 'En wat hebben we vandaag geleerd?'

Piet à volonté is een heel goed kookboek, met simpele, dagelijkse gerechten. Lekker en heel goed uitgelegd. Een must voor elke hobby-kok. Zoals we van Piet gewend zijn veel basiskeuken en typische 'Vlaamse kost' maar wel telkens lekker en goed gekookt. Gezien het echte Vlaamse karakter van dit kookboek is het misschien minder geschikt voor de Nederlandse markt.

koop Piet à volonté - alle kookboeken van Piet Huysentruyt

Winterkost

9,2 sterren
2018
Winterkost - Jeroen Meus

Winter is coming. Vul het brandhout aan, zet de oven op 180 °C en steek de vuren aan. In Winterkost gaat Jeroen koudefronten en winterdips te lijf met 75 nieuwe recepten, voor ontbijt, brunch, lunch, diner of een onverwachte koffieklets. Want geen winter zonder verloren brood, verse soep, geurige ovenschotels, gebraad met kroketten of stoemp en een stukje kruidige appelcake tussendoor.

Een boek vol comfortfood, om een winter lang van te genieten.

Het boek bevat 75 recepten om de winter maanden met lekker en goed voedsel door te komen. De recepten worden eenvoudig en duidelijk uitgelegd, ondersteund door kleurige foto’s van de recepten. Jeroen leid je stap voor stap door de recepten wat voor de wat mindere geoefende thuiskok ideaal is, zo lijken ook de wat moeilijke recepten best te doen. De recepten zijn onderverdeeld in categorieën zoals : Ontbijt en Brunch, Lunch, Koffie klets/ Koffie tijd en Diner. Voor iedereen is er vast wel een recept te vinden.

koop Winterkostalle kookboeken van Jeroen Meus

Het Belgisch bakboek

9,2 sterren
2016

Dit kookboek staat in bakboeken  

Beste bakboeken: Belgisch bakboek

De lekkerste ambachtelijke klassiekers uit België en Vlaanderen
In België heeft bijna elke streek of stad een eigen bakspecialiteit: Brusselse en Luikse wafels, Lierse vlaaikes, Aalsterse ajuinentaart, Kortrijkse beschuit, Brugse kletskoppen, Ardens speltbrood, Antwerpse koekhandjes... Een schat aan bakkunst, waarvan veel te weinig mensen zich bewust zijn. Het Belgisch bakboek brengt voor het eerst meer dan honderd van deze culinaire schatten en feestelijke recepten uit heel België samen.

Meesterbakker Stefan Elias, jarenlang de rechterhand van de legendarische Gentse bakker Jacques Bloch, ging op zoek naar authentieke, soms bijna vergeten recepten. Stap voor stap legt hij uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan, aangevuld met tips en anekdotes over de ontstaansgeschiedenis van elke lekkernij. Daarnaast brengt Greet Draeye (Centrum Agrarische Geschiedenis Leuven) het historische verhaal achter de ambachtelijke taarten, gebakjes en koeken uit ons land. Het Belgisch Bakboek gaat terug naar de essentie van het bakken en ademt de passie voor het ambacht. Laat je inspireren door de Belgische baktradities met dit knap uitgegeven en heel zorgvuldige bakboek. Een instant klassieker.

Belgisch bakboek is een erg mooi verzorgde uitgave. De recepten zijn duidelijk uitgelegd en zeker haalbaar om zelf te gaan maken. Het boek is een echte must-have voor de amateur bakker, maar is ook voor professionals zeker de moeite. Uit de reviews blijkt dat de recepten vaak erg goed lukken, wat wil je nog meer van een bakboek hebben.

koop 'Het Belgisch bakboek' - bij Amazon.nl - alle bakboeken van Stefian Elias

Hommage

8,7 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022  

Hommage

50 mosselrecepten voor eenvoudige bereidingen

De geuren en smaken uit zijn jeugd in visrestaurant Oud Sluis draagt Sergio Herman tot op de dag van vandaag met zich mee, en de mossel is daarbij het diepst verankerd in zijn herinnering. Alleen al die krachtige jus, met genoeg power om de allerbeste sauzen te creëren, was reden genoeg om dit boek te maken. Maar lang niet de enige: gemarineerde, gekookte, gestoomde en gebakken mosselen brengen allemaal een eigen smaaksensatie mee die je zonder meer zal verrassen. Zeelands mooiste product, het magische zwarte goud, verdient dan ook een plekje op alle tafels thuis.

In het kookboek Hommage vind je vijftig toegankelijke mosselrecepten. Door verschillende basistechnieken toe te passen, leer je veel meer dan de klassieke gekookte mosselen met frites op tafel te zetten, hoe lekker die ook zijn. De recepten neigen naar alle windstreken en zijn zowel klassiek als modern, maar bovenal typisch Sergio. Met prachtige fotografie en persoonlijke en cultureel, historische achtergrondverhalen.

koop Hommage - alle kookboeken van Sergio Herman

De Vlaamse keuken is erg interessant en lekker, dat bewijzen deze kookboeken wel. Maar ook de Hollandse keuken is de moeite natuurlijk. Ontdek hier de beste Nederlandse kookboeken.

Abonneren op RSS - Vlaamse keuken