Hollandse keuken

De Nederlandse keuken is geïnspireerd door het landbouwverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen en er regionale specialiteiten bestaan, zijn er voor Nederland typische gerechten. Nederlandse gerechten zijn vaak relatief eenvoudig en voedzaam, zoals pap, Goudse kaas, pannenkoek, snert en stamppot. De Nederlandse keuken is beïnvloed door andere keukens, door die van Aziatische, Arabische en Europese landen en die van voormalige kolonies.

Basisingrediënten van de traditionele warme maaltijden zijn aardappelen, groenten en, indien betaalbaar, vlees. Soms worden deze samen verwerkt en bereid in de vorm van een in Nederland veel gegeten gerecht, de stamppot. Populaire varianten zijn zuurkoolstamppot met rookworst en stamppot boerenkool of hutspot met verse worst of spek. Al dan niet als stamppot, heeft de combinatie aardappel, groente, (vlees of spek) bij veel Nederlanders lange tijd zeker enkele malen per week op tafel gestaan. Andere traditionele hoofdgerechten zijn erwtensoep, bruine bonensoep, en pannenkoeken. Vis als kabeljauw en schol wordt van oudsher op vrijdag gegeten. De warme maaltijd wordt soms voorafgegaan door soep en vaak afgesloten met een eenvoudig zuivelproduct als yoghurt.

Hollandse of Nederlandse kookboeken

De bijbel van de Nederlandse keuken

9,1 sterren
2020

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2020  

De bijbel van de Nederlandse keuken

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftjessoep en van knolselderijsteak tot hachee

 In De bijbel van de Nederlandse keuken neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr'op en dr'an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp.

De meeste recepten in dit boek zijn vrij eenvoudig te maken, maar dat kan alleen maar een voordeel zijn. Het gaat vaak om traditionele gerechten met soms een moderne twist. Veel mensen krijgen een wat nostalgisch gevoel bij veel van deze lekkere recepten. Wil je nog eens lekker 'Hollands' koken dan is dit boek toch een echte aanrader vinden we hier. Veel mensen die het hebben gekocht zijn er ontzettend blij mee. Leuk dus.

koop De bijbel van de Nederlandse keuken - e-book

De grote Kleyn

9,0 sterren
2016

Dit kookboek staat in populaire kookboeken  

De grote Kleyn - culinair compendium, Onno H. Kleyn

Onno H. Kleyn geldt al zeer lang als de man met de grootste culinaire kennis van Nederland en is een waardige opvolger van Johannes van Dam. Vele jaren werkte hij aan zijn in 2016 verschenen magnum opus over de cultuur van eten en smaak. Aardappelen, bladgroenten, rundvlees, vleesvervangers, sauzen, brood, thee en koffie; Kleyn behandelt alles wat op tafel komt. Ook leert hij over snijden, hakken en raspen, en over gisten, rotting en vers houden. Kleyn kijkt verder dan ingrediënten alleen, zoekt achter de voorkeuren en opvattingen van de etende mens. Onno Kleyn is al 28 jaar culinair en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo'n 40 boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn.

Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland, dat is wat het lijvige kookboek De grote Kleyn. Culinair compendium de lezer wil bieden. Een dikke kookbijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat genoteerd zoals alleen Onno Kleyn dat kan, op een no-nonsensemanier en met een bemoedigende dosis ironie. Het kookboek begint met het hoofdstuk Ingrediënten, waarin veel productkennis over groenten, zuivel, pasta, vlees, vis, dranken enzovoort. Daarna Technieken en overwegingen waarin niet alleen wordt ingegaan op diverse kooktechnieken die helder worden uitgelegd maar ook over veel andere nuttige zaken waarbij Kleyn met zijn no-nonsens-mentaliteit ook veel culinaire feiten onderuit haalt. Het boek wordt afgesloten met een karakteristiek van diverse Europese keukens en niet alleen de mediterrane waar Kleyn erg in thuis is. Kleyn heeft een prettige stijl van schrijven; wie een onderwerp zoekt, blijft meestal doorlezen.  Ook beschikbaar als ebook.

koop 'De grote Kleyn. Culinair compendium' - ebook - alle boeken van Onno H. Kleyn

Oma's soep

8,8 sterren
2021

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2021   populaire kookboeken  

Oma's soep

Soep verwarmt, soep is nostalgie en soep verbindt. In Oma’s soep delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen bij deze soepen. Elke soep zit boordevol voedingstoffen voor een voedzame en volledige maaltijd voor iedereen.

Stichting Oma’s Soep heeft als doel jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen. Ze organiseren kookdagen waar studenten en ouderen samen de heerlijkste soepen koken, die daarna worden bezorgd bij eenzame ouderen thuis. In dit kookboek zijn de beste 50 soeprecepten gebundeld. Zo kan iedereen genieten van een romige asperge-crèmesoep, verwarmende Joodse kippensoep, Turkse Ash resteh-soep of Franse Vichy soise. Oma’s soep is natuurlijk altijd het lekkerst! Van elk verkocht kookboek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep.

‘Boven een pan soep een beetje praten en lachen en dan met z’n allen eten. Soms kan het leven zo eenvoudig zijn!’ - Paul de Leeuw

'Met deze unieke recepten van oma tover je de lekkerste soepen op tafel.’ - Sandra Ysbrandy, tv-kok

Oma's soep is een perfect kookboek om cadeau te geven.

Koop Oma's soep (hardcover)

Oma's stamp- & stoofpotjes

8,9 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022  

Oma's stamp- & stoofpotjes

In 'Oma's stamp- en stoofpotjes' delen de leukste oma's en opa's hun persoonlijke verhalen en authentieke recepten. Waar in 'Oma's soep' soepen de show stelen, spelen in 'Oma's stamp- en stoofpotjes' oer-Hollandse stamppotten en stoofpotten de hoofdrol. Wie is er nou niet dol op de stamppot van oma of opa? 'Oma's stamp- en stoofpotjes' staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa's jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl. Elke stamppot en stoofpot zit boordevol smaak en is perfect voor een koude winterdag. 'Oma's stamp- en stoofpotjes' is daarom het perfecte kookboek voor iedereen die gek is op stamppot en stoofpot.

Van elk verkocht boek gaat er één euro naar stichting Oma's Soep. Stichting Oma's Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen.

koop Oma's stamp- & stoofpotjes

De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket

9,0 sterren
2010

Dit kookboek staat in bakboeken  

De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket

Meer dan 300 recepten van de klassiek geschoolde banketbakker Cees Holtkamp. Samen met Jonah Freud bewerkte de schrijver een groot aantal van zijn recepten voor de thuiskeuken. Daarmee is dit bakboek een van de beste in zijn soort geworden: vol duidelijke, uitvoerbare klassieke en Nederlandse bakrecepten (ook voor kroketten!).

In De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket worden eerst basisrecepten gegeven voor diverse degen, schuim, sauzen, glazuren en geleien, daarna de recepten op soort: desserts, cakes & taarten, koekjes, diversen, hartig enz. Het boek is zeer verzorgd uitgegeven met een overzichtelijke bladspiegel, goede, echt functionele foto's die gebak tonen van bovenaf, van de zijkant enz.

Met De banketbakker maak je banket zoals een banketbakker dat maakt. Afgemeten geschreven met afgemeten recepten die met de nodige zorg wél door iedereen kunnen gemaakt worden. En het eindresultaat mag er steeds zijn. De banketbakker si al van bij zijn verschijnen een klassieker onder de bakboeken. Bij al wie graag bakt mag het niet in de keuken ontbreken. Geen overdaad aan foto's, wel alle mogelijke recepten uit de klassieke banketbakkerij.

koop 'De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket'

Deze lijst met Nederlandse kookboeken is heel interessant (dat hopen wij toch) maar misschien zoek je nog naar iets anders. De typische Vlaamse keuken kan je misschien ook nog boeien. Kijk hier naar leuke Vlaamse kookboeken.

Abonneren op RSS - Hollandse keuken