Hollands kookboek

De Nederlandse keuken is geïnspireerd door het landbouwverleden van Nederland. Alhoewel de keuken per streek kan verschillen en er regionale specialiteiten bestaan, zijn er voor Nederland typische gerechten. Nederlandse gerechten zijn vaak relatief eenvoudig en voedzaam, zoals pap, Goudse kaas, pannenkoek, snert en stamppot. De Nederlandse keuken is beïnvloed door andere keukens, door die van Aziatische, Arabische en Europese landen en die van voormalige kolonies.

Basisingrediënten van de traditionele warme maaltijden zijn aardappelen, groenten en, indien betaalbaar, vlees. Soms worden deze samen verwerkt en bereid in de vorm van een in Nederland veel gegeten gerecht, de stamppot. Populaire varianten zijn zuurkoolstamppot met rookworst en stamppot boerenkool of hutspot met verse worst of spek. Al dan niet als stamppot, heeft de combinatie aardappel, groente, (vlees of spek) bij veel Nederlanders lange tijd zeker enkele malen per week op tafel gestaan. Andere traditionele hoofdgerechten zijn erwtensoep, bruine bonensoep, en pannenkoeken. Vis als kabeljauw en schol wordt van oudsher op vrijdag gegeten. De warme maaltijd wordt soms voorafgegaan door soep en vaak afgesloten met een eenvoudig zuivelproduct als yoghurt.

Hollandse of Nederlandse kookboeken

De grote Kleyn

9,0 sterren
2016

Dit kookboek staat in populaire kookboeken  

De grote Kleyn - culinair compendium, Onno H. Kleyn

Onno H. Kleyn geldt al zeer lang als de man met de grootste culinaire kennis van Nederland en is een waardige opvolger van Johannes van Dam. Vele jaren werkte hij aan zijn in 2016 verschenen magnum opus over de cultuur van eten en smaak. Aardappelen, bladgroenten, rundvlees, vleesvervangers, sauzen, brood, thee en koffie; Kleyn behandelt alles wat op tafel komt. Ook leert hij over snijden, hakken en raspen, en over gisten, rotting en vers houden. Kleyn kijkt verder dan ingrediënten alleen, zoekt achter de voorkeuren en opvattingen van de etende mens. Onno Kleyn is al 28 jaar culinair en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de Volkskrant en publiceerde zo'n 40 boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn.

Essentiële kennis voor alle eters, koks en kokers van Nederland, dat is wat het lijvige kookboek De grote Kleyn. Culinair compendium de lezer wil bieden. Een dikke kookbijbel barstensvol informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. En dat genoteerd zoals alleen Onno Kleyn dat kan, op een no-nonsensemanier en met een bemoedigende dosis ironie. Het kookboek begint met het hoofdstuk Ingrediënten, waarin veel productkennis over groenten, zuivel, pasta, vlees, vis, dranken enzovoort. Daarna Technieken en overwegingen waarin niet alleen wordt ingegaan op diverse kooktechnieken die helder worden uitgelegd maar ook over veel andere nuttige zaken waarbij Kleyn met zijn no-nonsens-mentaliteit ook veel culinaire feiten onderuit haalt. Het boek wordt afgesloten met een karakteristiek van diverse Europese keukens en niet alleen de mediterrane waar Kleyn erg in thuis is. Kleyn heeft een prettige stijl van schrijven; wie een onderwerp zoekt, blijft meestal doorlezen.  Ook beschikbaar als ebook.

koop 'De grote Kleyn. Culinair compendium' - ebook - alle boeken van Onno H. Kleyn

Oma's klassiekers

8,9 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023  

Oma's klassiekers - beste kookboeken 2023

50 heerlijke recepten met een goed verhaal

In 'Oma's klassiekers' (het derde deel in de succesvolle reeks van Stichting Oma's Soep) delen onze favoriete oma's en opa's dit keer hun échte klassiekers. Maak oma Maggy's heerlijke Gelderse omelet of duik de keuken in om de superlekkere boterkoek van oma Froukje op tafel te toveren. Bereid de heerlijke garnalencocktail van oma Adrie als voorgerecht, serveer romige aardappelpuree bij de gevulde varkenshaas van opa Hans en sluit af met oma Clara's smakelijke stoofpeertjes met vanille-ijs. Voor ieder moment op de dag is er wel een klassieker om op tafel te zetten.

In 'Oma's klassiekers' ontdek je niet alleen de nostalgische recepten van oma en opa, maar lees je ook prachtige verhalen en anekdotes over de oma's en opa's wiens recepten dit boek sieren. 'Oma's klassiekers' is een must-have voor fans van 'Oma's soep' en 'Oma's stamp- en stoofpotjes' en voor liefhebbers van de nostalgische keuken.

koop Oma's klassiekers

Oma's soep

8,8 sterren
2021

Dit kookboek staat in beste kookboek 2021   populaire kookboeken  

Oma's soep

Soep verwarmt, soep is nostalgie en soep verbindt. In Oma’s soep delen de leukste oma’s hun favoriete recepten en hun persoonlijke verhalen bij deze soepen. Elke soep zit boordevol voedingstoffen voor een voedzame en volledige maaltijd voor iedereen.

Stichting Oma’s Soep heeft als doel jong en oud door heel Nederland samen te brengen om zo de strijd tegen eenzaamheid te overwinnen. Ze organiseren kookdagen waar studenten en ouderen samen de heerlijkste soepen koken, die daarna worden bezorgd bij eenzame ouderen thuis. In dit kookboek zijn de beste 50 soeprecepten gebundeld. Zo kan iedereen genieten van een romige asperge-crèmesoep, verwarmende Joodse kippensoep, Turkse Ash resteh-soep of Franse Vichy soise. Oma’s soep is natuurlijk altijd het lekkerst! Van elk verkocht kookboek wordt 1 euro gedoneerd aan Stichting Oma’s Soep.

‘Boven een pan soep een beetje praten en lachen en dan met z’n allen eten. Soms kan het leven zo eenvoudig zijn!’ - Paul de Leeuw

'Met deze unieke recepten van oma tover je de lekkerste soepen op tafel.’ - Sandra Ysbrandy, tv-kok

Oma's soep is een perfect kookboek om cadeau te geven.

Koop Oma's soep (hardcover)

Van wafel tot koek

8,9 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023   bakboek  

nieuwe kookboeken 2023 - Van wafel tot koek

Gebak uit het hart van de Lage Landen voor alle feesten van het jaar

Regula verbeeldt met haar verhalende fotografie en recepten het landschap van de rijke bakcultuur van de Lage Landen. Van het donkere roggebrood en de honingkoek die de ruggengraat vormden van een dagelijks feest op het bord tot lang vergeten recepten. Er zijn wafels en winterbroden voor de twaalf dagen van Kerstmis, pannenkoeken voor Lichtmis en Carnaval, krakelingen voor de vastentijd, vlaai en gefrituurde bollen voor Kerstmis en alle kruidige lekkernijen die ons meteen aan Sinterklaas en Sint-Maarten doen denken. (website Regula Ysewijn)

koop Van wafel tot koek - e-book - alle bak- en andere kookboeken van Regula Ysewijn

Nieuwe oogst

9,0 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023  

Nieuwe oogst - kookboeken 2023

De Nederlandse keuken van nu

Vraag jij je wel eens af hoe je die groente die je zo lekker vindt eens anders kunt bereiden? Hoe je een moderne twist geeft aan dat ene klassieke vis- of vleesgerecht? Wat je nou precies kunt met koolrabi? Of je dat restje pompoen niet voor iets kunt gebruiken? Laat je dan inspireren door de chef-kok van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, Ralph Dahlhaus, en zijn team.

In Nieuwe oogst delen zij hun favoriete recepten en tips en tricks waarmee jij als (beginnende) thuiskok de heerlijkste gerechten op tafel kunt zetten volgens de principes van Dutch Cuisine: lekker, lokaal, duurzaam en gezond. Smul met de seizoenen en beperk voedselverspilling en -kilometers. Maar bovendien: zet de heerlijkste internationale gerechten met een Nederlandse draai op tafel zonder uren in de keuken te hoeven staan.

 

Ralph Dahlhaus startte zijn kookcarrière o.a. bij Brasserie van Baerle, Bordewijk, de Kas en Puyck . Sinds 2011 werkt hij bij Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, sinds 2012 als chef en sinds 2014 als executive chef. Hij is de eerste Nederlandse chef-kok van een culturele instelling die het manifest van Dutch Cuisine heeft ondertekend en die gerechten serveert die aan de principes van het manifest – lekker, lokaal, duurzaam en gezond – voldoen. 

koop Nieuwe oogst

De bijbel van de Nederlandse keuken

9,1 sterren
2020

Dit kookboek staat in beste kookboek 2020  

De bijbel van de Nederlandse keuken

Van Zeeuwse bolus tot polderkreeftjessoep en van knolselderijsteak tot hachee

 In De bijbel van de Nederlandse keuken neemt journalist, schrijver en kookboekauteur Janneke Vreugdenhil je mee op culinaire reis door Nederland. Met naast het ultieme recept voor boerenkoolstamppot met alles dr'op en dr'an onder meer een tussenstop in Oisterwijk voor de worstenbroodjes van Robèrt en een welverdiende pauze in Amsterdam voor een gevulde koek van Holtkamp.

De meeste recepten in dit boek zijn vrij eenvoudig te maken, maar dat kan alleen maar een voordeel zijn. Het gaat vaak om traditionele gerechten met soms een moderne twist. Veel mensen krijgen een wat nostalgisch gevoel bij veel van deze lekkere recepten. Wil je nog eens lekker 'Hollands' koken dan is dit boek toch een echte aanrader vinden we hier. Veel mensen die het hebben gekocht zijn er ontzettend blij mee. Leuk dus.

koop De bijbel van de Nederlandse keuken - e-book

De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket

9,0 sterren
2010

Dit kookboek staat in bakboek  

De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket

Meer dan 300 recepten van de klassiek geschoolde banketbakker Cees Holtkamp. Samen met Jonah Freud bewerkte de schrijver een groot aantal van zijn recepten voor de thuiskeuken. Daarmee is dit bakboek een van de beste in zijn soort geworden: vol duidelijke, uitvoerbare klassieke en Nederlandse bakrecepten (ook voor kroketten!).

In De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket worden eerst basisrecepten gegeven voor diverse degen, schuim, sauzen, glazuren en geleien, daarna de recepten op soort: desserts, cakes & taarten, koekjes, diversen, hartig enz. Het boek is zeer verzorgd uitgegeven met een overzichtelijke bladspiegel, goede, echt functionele foto's die gebak tonen van bovenaf, van de zijkant enz.

Met De banketbakker maak je banket zoals een banketbakker dat maakt. Afgemeten geschreven met afgemeten recepten die met de nodige zorg wél door iedereen kunnen gemaakt worden. En het eindresultaat mag er steeds zijn. De banketbakker si al van bij zijn verschijnen een klassieker onder de bakboeken. Bij al wie graag bakt mag het niet in de keuken ontbreken. Geen overdaad aan foto's, wel alle mogelijke recepten uit de klassieke banketbakkerij.

koop 'De banketbakker - van tarte tatin tot garnalenkroket'

Oma's stamp- & stoofpotjes

8,9 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboek 2022  

Oma's stamp- & stoofpotjes

In 'Oma's stamp- en stoofpotjes' delen de leukste oma's en opa's hun persoonlijke verhalen en authentieke recepten. Waar in 'Oma's soep' soepen de show stelen, spelen in 'Oma's stamp- en stoofpotjes' oer-Hollandse stamppotten en stoofpotten de hoofdrol. Wie is er nou niet dol op de stamppot van oma of opa? 'Oma's stamp- en stoofpotjes' staat boordevol klassieke gerechten als boerenkool met (vega)worst of andijviestamppot met gehaktbal en opa's jus, maar ook met heerlijke gerechten als Indonesische rendang en Pakistaanse dahl. Elke stamppot en stoofpot zit boordevol smaak en is perfect voor een koude winterdag. 'Oma's stamp- en stoofpotjes' is daarom het perfecte kookboek voor iedereen die gek is op stamppot en stoofpot.

Van elk verkocht boek gaat er één euro naar stichting Oma's Soep. Stichting Oma's Soep brengt jong en oud in heel Nederland samen om zo eenzaamheid te overwinnen.

koop Oma's stamp- & stoofpotjes

De nieuwste Nederlandse keuken

8,9 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023  

De nieuwste Nederlandse keuken

‘Mijn recepten zijn gericht op geweldige bereidingen voor groenten, waar dierlijke ingrediënten alleen nog gebruikt worden voor smaak. In de Nieuwste Nederlandse Keuken staan groenten centraal en zijn de recepten vereenvoudigd zodat iedereen de gerechten makkelijk kan bereiden. De ‘5 principes van de Nieuwste Nederlandse Keuken’ maken het makkelijk en duidelijk waar je op kan letten als je het eten van de toekomst wilt eten!’

‘In de ‘Nieuwste Nederlandse Keuken’ koken we met minder dierlijke producten en meer plantaardige ingrediënten, met name groente. Om groente net zo spannend qua beet en smaak te maken als vlees, heb ik andere, nieuwe, bereidingswijzen van groenten toegepast en bedacht en dit wordt ‘Beestachtige Groente’ genoemd. Albert Kooy

koop De nieuwste Nederlandse keuken

Chin. Ind. Rest. kookboek

9,2 sterren
2023

Dit kookboek staat in beste kookboek 2023  

Chin. Ind. Rest. kookboek - beste kookboek 2023

De levens en keukens voor en achter het doorgeefluik

Winnaar vakjuryprijs Food and Friends Gouden Kookboek 2023

Chinees-Indische restaurants zijn al meer dan zeventig jaar een wijdverbreid begrip in Nederland en Vlaanderen. Wie heeft er nou geen jeugdherinneringen aan de plaatselijke chinees?! In 2021 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed.

In Chin. Ind. Rest. kookboek zijn alle klassieke recepten van het Chinees-Indische restaurant vastgelegd, van babi pangang tot de perfecte bami, van foe yong hai tot koe loe kai. Maar ook de recepten van achter het doorgeefluik staan erin: wat eet het keukenpersoneel zelf, welke gerechten namen zij mee vanuit het oosten en maken zij graag thuis?

Aan de hand van de familiegeschiedenis van de eigenaren van restaurant Fook Sing in Amsterdam vertellen de auteurs de geschiedenis van het Chinees-Indische restaurant in Nederland. Ook worden de verhalen van andere restaurants door het land gedeeld. Chin. Ind. Rest. kookboek is een prachtig en smakelijk naslagwerk en een ode aan Chin. Ind. Restaurants.

‘Dit boek licht een tipje van de sluier op met hoeveel liefde, ambacht, aandacht en zorg er in de keukens van Chin. Ind. Rest. gekookt werd. Ik hoop dat alle Chinese Nederlanders trots zijn op de mooie gerechten en de verhalen die zij meedragen.’

‘Een ontroerend en voor Nederland erg belangrijk kookboek dat in de standaard collectie van elke eetliefhebber hoort.’

‘Fijn boek! Eindelijk weet ik nu het geheim achter de echte, Hollands-Chinese tomatensoep.’

koop Chin. Ind. Rest. kookboek

Deze lijst met Nederlandse kookboeken is heel interessant (dat hopen wij toch) maar misschien zoek je nog naar iets anders. De typische Vlaamse keuken kan je misschien ook nog boeien. Kijk hier naar leuke Vlaamse kookboeken.

Abonneren op RSS - Hollands kookboek