Japan

De Japanse keuken omvat de regionale en traditionele gerechten van Japan, die zich hebben ontwikkeld door eeuwen van politieke, economische en sociale veranderingen. De traditionele keuken van Japan is gebaseerd op rijst met misosoep en andere gerechten; er is een nadruk op seizoensgebonden ingrediënten. Bijgerechten bestaan vaak uit vis, ingemaakte groenten en groenten gekookt in bouillon. Zeevruchten komen vaak voor, vaak gegrild, maar worden ook rauw geserveerd als sashimi of in sushi. Zeevruchten en groenten worden ook gefrituurd in een licht beslag, als tempura. Afgezien van rijst, omvat een hoofdbestanddeel noedels, zoals soba en udon.

Japan heeft ook veel gestoofde gerechten, zoals visproducten in bouillon genaamd oden, of rundvlees in sukiyaki en nikujaga. Traditioneel mijden de Japanners vlees als gevolg van het vasthouden aan het boeddhisme, maar met de modernisering van Japan in de jaren 1880 zijn vleesgerechten zoals tonkatsu en yakiniku gemeengoed geworden. Sindsdien is de Japanse keuken, met name sushi en ramen, wereldwijd populair geworden. Meer info op Wikipedia.

goede japanse kookboeken - beste kookboeken japan

JapanEasy

9,3 sterren
2018

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

JapanEasy

Klassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken. Een kom verwarmende misosoep, spicy tuna sushi-rolls, knapperige tempura en een bord vol klassieke ramen. Iedereen kan zo wel een paar favoriete Japanse gerechten opnoemen, maar zou het minder snel thuis maken.

In JapanEasy laat Tim Anderson de eenvoud van Japans koken zien. Geen ingewikkelde kooktechnieken, zeldzame ingrediënten of urenlang gepruttel. Alles wat je nodig hebt voor jouw favoriete Japanse recept is te vinden bij de supermarkt om de hoek. Tim start met basissauzen en marinades en bouwt zo op naar de meest geliefde recepten. Eenvoudige uitleg, gemakkelijk te volgen en gerangschikt op 'moeilijkheid' (lees: dat is het dus niet), maakt van JapanEasy dé introductie op het Japanse koken. Voor iedereen die zoekt naar eenvoudige, snelle en heerlijke, authentieke Japanse gerechten om vaak op tafel te zetten, is dit hét kookboek.

koop JapanEasy

tags: 

Authentiek Japan thuis

9,2 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022   Aziatische kookboeken  

beste kookboeken Japan - Authentiek Japan thuis

100 recepten, technieken en kooktips uit de Japanse keuken

Maori Murota (Instagram), auteur van het kookboek Recepten uit Tokyo, leidt je met dit nieuwe Japanse kookboek Authentiek Japan thuis door de Japanse keuken. In zowel woord als beeld worden technieken inzichtelijk - hoe maak je udonnoedels, ramen en gyozadeeg - en leer je de basis door o.a. zelf te fermenteren (miso, natto en meer) of tofu, bouillons en basissauzen te maken. Met de geweldige receptuur van iconische gerechten uit de Japanse keuken ga je aan de slag. Serveer gemarineerde rauwe horsmakreel. Maak 'agébitashi', groenten die eerst gemarineerd en vervolgens gefrituurd worden. Trakteer je gasten op tongstrelende gerechten en spectaculair ogende 'temari sushi' met diverse toppings. Van soep, snacks, salades, hoofdgerechten, cocktails, thee en meer: met Maori Murota leer je de fijne kneepjes van de Japanse keuken onder de knie te krijgen. Voor de hobbykok en liefhebber van de Japanse keuken een ideaal en fraai uitgevoerd kookboek waarin niet alleen authentieke recepten worden gedeeld, maar juist ook de basis(technieken), de verse producten en goede stap-voor-stap-uitleg centraal staan.

Een nieuw en veelbelovend kookboek dus over de rijke Japanse keuken van een van de echte kenners van deze keuken.

koop Authentiek Japan thuis - alle kookboeken van Maori Murota

tags: 

Nihon De complete Japanse keuken

9,1 sterren
2019

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

kookboeken japan - Nihon De complete Japanse keuken

Iedereen die ooit in Japan is geweest, weet dat naast het bezoeken van de prachtige tempels en tuinen vol kersenbloesems, authentiek Japans eten een van de mooiste - en bovendien lekkerste! - culturele ervaringen is die je maar kunt hebben. Dankzij dit Japanse kookboek hoef je geen ellenlange vlucht te nemen om toch te kunnen genieten van Japanse specialiteiten. Ontdek in meer dan 75 recepten de rijke culinaire traditie van Japan en leer stap voor stap bekende klassiekers maken zoals ramen, sashimi of nigiri, maar ook minder bekende gerechten zoals nanban zuke, tataki maguro of sukiyaki. Ga mee op een verrukkelijke reis door Japan en eet smakelijk, oftewel 'itadakimasu'!

Nihon De complete Japanse keuken is een degelijke introductie dus tot de basis van de traditionele Japanse keuken. Met duidelijke uitleg zodat je zelf vlot met de recepten aan de slag kan. Een heel goed basiskookboek van de Japanse keuken met mooie foto's erbij.

koop Nihon De complete Japanse keuken

tags: 

Vegan JapanEasy

9,2 sterren
2021

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2021   Aziatische kookboeken   vegan kookboeken  

Vegan kookboek: Vegan JapanEasy

klassieke & moderne vegan Japanse gerechten

Bij de Japanse keuken denkt men al snel aan tonijn, vlees van het Wagyu-rund, yakitori en sushi met zalm of andere vis. Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen. Ontdek de veelzijdigheid van de veganistische Japanse keuken met 'Vegan JapanEasy': een bord bomvol umami!

Begin bij de basis en leg een goede voorraadkast aan en maak zelf veganistische Japanse mayonaise. Gebruik essentiële smaakmakers als paddenstoelen, miso, dashi, tofu en meer voor de overheerlijkste lichte snacks, ramen, noedel- en rijstgerechten. Maak gyoza met een vulling van kimchi en tofu of van paddenstoelen met bamboescheuten. Serveer ramen met dashi, groenten, paddenstoelen en gebakken tofu of maak je eigen Japanse pickles. Proost met een mojito van sake met watermeloen en geniet van de veganistische Japanse keuken.

koop Vegan JapanEasy - alle kookboeken van Tim Anderson

tags: 

De Japanse keuken

8,9 sterren
2020

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2020   Aziatische kookboeken  

De Japanse keuken

Winnaar World Cookbook Award voor beste Japanse kookboek
De Japanse keuken biedt een unieke kijk op het dagelijks leven op een Japanse boerderij aan de hand van heerlijke seizoensgerechten. De persoonlijke verhalen van Nancy Singleton Hachisu over eten, liefde, familie en haar leven op het Japanse platteland maken het voor elke Japan liefhebber tot een fantastisch boek.

Hachisu ontrafelt het mysterie van de Japanse keuken door haar kennis van ingrediënten, benodigdheden en de essentiële technieken met elke thuiskok te delen. Met verse producten die te verkrijgen zijn op de markt en in de toko, maar ook vaak bij de supermarkt, bereid je eenvoudig de lekkerste gerechten.

koop De Japanse keuken

tags: 

Mijn Japanse keuken

9,2 sterren
2018

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

beste japanse kookboeken - Mijn Japanse keuken

In Mijn Japanse keuken zijn 80 authentieke Japanse recepten opgenomen die verrassend eenvoudig te bereiden zijn.

Stevan Paul laat hiermee zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is. Hij geeft informatie over ingrediënten, basisrecepten en alternatieven bij elk recept met praktische winkeltips en instructies voor het zelf maken van bijvoorbeeld teriyakisaus en dashi. Mijn Japanse keuken laat zien dat de Japanse keuken veel verder gaat dan sushi en sashimi. Omdat men in Japan heel lang geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten, aangevuld met veelzijdige groentegerechten. Een lichte gezonde keuken dus, die energie en kracht geeft. De Japanse keuken is een tijdloze keuken die goed past bij onze tijd, omdat men in Japan al eeuwenlang de culinaire deugden die tegenwoordig in zwang zijn hoog in het vaandel heeft staan: het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten, de beste natuurlijke ingrediënten en het achterwege laten van 'pakjes en zakjes'.

koop Mijn Japanse keuken

tags: 

Basisboek Japan

9,0 sterren
2018

Dit kookboek staat in nationale en regionale kookboeken  

beste kookboeken - Basisboek Japan

Basisboek Japan is een echt kookboek voor mensen die willen beginnen met Japans te koken.

In dit Basisboek Japan maak je op een relaxte manier kennis met Japans koken. De Japanse keuken staat bekend om zijn verfijnde techniek en uiteenlopende smakenpalet. Maak kennis met de verschillende toepassingen van miso, maak de heerlijkste ramen en leer hoe je zelf de heerlijkste sushi rolletjes bereidt. In Basisboek Japan staan traditionele recepten met een moderne twist. De recepten zijn toegankelijk, de ingrediënten goed verkrijgbaar en je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan.

koop Basisboek Japan

tags: 

Homakase

8,9 sterren
2021
Homakase - sushi - Japanse kookboeken

Stap voor stap home made sushi. Voor wie interesse heeft om zelf thuis sushi te maken.

‘Omakase’ betekent letterlijk: ‘ik laat het aan u over (chef)’. De gasten, in het geval van de Japanse omakase meestal maar een paar, krijgen voorgeschoteld wat de chef voor hen kiest. In Homakase hebben we het niet over de chef van een Japans restaurant, maar over omakase thuis, home made dus.

Fotograaf Oof Verschuren (o.a. bekend van de fotografie van de boeken van Yvette van Boven) heeft zich de afgelopen jaren volledig gespecialiseerd in het bereiden van sushi. Stap voor stap, foto per foto laat hij zien hoe u op professionele wijze échte sushi bereidt voor zes gasten bij u aan tafel. Bij alle minder bekende ingrediënten of benodigde keukenspullen wordt stilgestaan, ook waar ze te krijgen zijn en zo nodig in welk seizoen. Dat is ook het idee achter de Japanse keuken: kook lokaal en seizoensgebonden.

koop Homakase

tags: 

Izakaya

8,6 sterren
2022

Dit kookboek staat in beste kookboeken 2022   Aziatische kookboeken  

Beste Aziatische kookboeken - Izakaya

makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes

'Izakaya' zijn de eenvoudige Japanse eethuisjes waar je na een dag werken even stoom afblaast met een drankje, kleine hapjes, snacks en meer. Vergelijk het met het bezoek van een Spanjaard aan een tapasbar of met de Hollandse vrijmibo met bier en bitterballen. Alleen dan wel op z’n Japans, van lichte hapjes tot en met gerechten die vullen. Treed met Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken en auteur van o.a. 'Vegan JapanEasy', in de wereld van de 'Izakaya' en maak de meest populaire en iconische gerechten zelf.

Van allerlei kleine hapjes als diverse yakitori, gemarineerde inktvisjes, schaaltjes edamame, pickled komkommer met knoflook en sesamolie, of juist iets uitgebreider. Of je nu kiest voor diverse kleine snacks of trek hebt in een wat vullender gerecht, 'Izakaya' biedt voldoende mogelijkheden om je repertoire Japanse gerechten uit te breiden: van licht en fris als in sake gestoomde schelpjes of vullende gyoza van aubergine met garnalen en gehakt of ‘zeebrasem nanban-zuke’. Van kleine mondvermaakjes tot en met desserts en drankjes. Met goede uitleg over de voorraadkast en kooktechnieken.

koop Izakaya - alle kookboeken van Tim Anderson

Ramen

8,9 sterren
2016

Dit kookboek staat in Aziatische kookboeken  

Ramen - beste japanse kookboeken

Ramen, de lichtvoetige Japanse maaltijdsoepen met noedels, zijn immens populair: de ramenbars schieten als paddenstoelen uit de grond. Logisch: de licht verteerbare en vele variaties in ramen zijn overheerlijk en gezond. Maak zelf ramen en begin bij de basis: leer de diverse bouillons maken zoals dashi bouillon. Kies voor de typische smaakmakers, bijvoorbeeld sichuan-chilipasta of bonitozout en gebruik de mooiste ingrediënten voor de toppings. Maak ramen met vlees of vis, en kies eens voor een vegetarische variant.

Varieer eindeloos en maak pittige miso ramen, kimchi ramen, ramen met wontons of ramen met tofu en paddenstoelen. Maak zelf de diverse noedels als udon- en sobanoedels. Met als toegift populaire kleine Japanse gerechten als gyoza en tempura.

koop Ramen

tags: 

Yakitori & Korean BBQ

8,8 sterren
2018

Dit kookboek staat in barbecue kookboeken  

Yakitori & Korean BBQ

Japanse grilltechnieken en bijgerechten.

De yakitori spies en het gegrilde buikspek zijn volledig geïntegreerd in onze westerse samenleving. Deze van oorsprong Japanse grilltechnieken geven veel resultaat tegenover weinig inspanning. In Japan en Korea gaan ze voor maximaal levensgenot en wordt er niets aan het toeval overgelaten: vlees wordt kort gegrild, sauzen zijn zelfgemaakt en vlak ook zeker het sociale aspect van zitten rondom een tafelbarbecue niet uit. Niets simpeler dan een Korean BBQ waarbij een 'ssam' (wrap) of slablaadje wordt gevuld met een aantal ingrediënten, behalve dat je het in een keer in je mond moet stoppen! Start traditioneel met 'yukhoe' (tartaar) en sluit af met 'naengmyeon' (noedels in koude bouillon). Garneer met rijst, kimchi en andere bijgerechten en je eet tegelijkertijd verfijnd en bruut, eenvoudig en geavanceerd. 

koop Yakitori & Korean BBQ

tags: 
Abonneren op RSS - Japan