Franse kookboeken

Franse kookboeken

De Franse keuken is nog altijd een van de meest gewaardeerde keukens ter wereld en gaat van de typisch gekende haute cuisine tot modernere interpretaties van eeuwenoude recepten en volkse recepten uit de verschillende Franse regio's.

Deze lijst wordt momenteel aangevuld. Als je een goed Frans kookboek kent dat in deze lijst zou moeten staan, laat het ons dan alstublieft weten via het contactformulier van deze site.

Top 10 van de beste Franse kookboeken

1

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

De nieuwe Franse keuken

Met reden wordt Paul Bocuse beschouwd als een van de belangrijkste koks van zijn tijd. Hij heeft gezorgd voor een grondige vernieuwing van de Franse, en daarmee van de internationale keuken. Hij legt de nadruk op verse produkten, die hij zelf bij voorkeur koopt op de markten van Lyon. Hij bereidt ze op een manier die de ware smaak van de eersteklas ingrediënten volledig tot zijn recht laat komen. En al is hij een vernieuwer, hij heeft een groot respect voor de kooktraditie.

De nieuwe Franse keuken is het meesterwerk van Paul Bocuse, chef-kok en dé ambassadeur van de Franse keuken. Met meer dan 1000 recepten uit de fascinerende wereld van de Franse keuken. Paul Bocuse overleed op 20 januari 2018 op 91-jarig leeftijd. 

De nieuwe Franse keuken is een top kookboek als je graag aan de slag gaat in de keuken. Traditionele Franse recepten met een heerlijke twist. Een prachtig uitgebreid kookboek met vele traditionele recepten uit de Franse keuken. Als koken je hobby is, is dit een onmisbare Kookbijbel. Leer klassiek Frans koken met dit schitterende naslagwerk van Paul Bocuse.

koop De nieuwe Franse keuken

2
De bijbel van de Franse keuken

Van artisjokken met dragonvinaigrette tot ratatouille en van bavette met rode ui tot macarons
De bijbel van de Franse keuken is hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Franse keuken wil leren kennen.

Met meer dan 180 recepten, handige tips en aanwijzingen laat de Franse chef-kok Alain Caron de oneindige mogelijkheden van de Franse keuken zien. Aan de hand van heldere instructies, stap-voor-stapfotografie en een lijst met Franse culinaire begrippen en technieken, leer je alles over het maken van de lekkerste Franse gerechten. Maak een reis door Frankrijk met recepten uit elke regio: serveer bijvoorbeeld een klassieke uiensoep uit Centraal-Frankrijk, maak de lekkerste varkenskoteletten op Parijse wijze, of reis af naar Zuid-Frankrijk voor coquilles Saint-Jacques uit de oven. Kortom, De bijbel van de Franse keuken is voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok een verrassend en leerzaam naslagwerk.

De bijbel van de Franse keuken is een uitstekend kookboek om de rijke Franse keuken mee te leren ontdekken. Mooi boek, mooie recepten, duidelijk omschreven. De recepten zijn haalbaar voor de beginnende kok en zo kan je stapgewijs Frans leren koken.

koop 'De bijbel van de Franse keuken' 

3
9,3 sterren
2019

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

De makkelijke Franse keuken

Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In dit boek staan al Karins Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee. Elegante groentetaartjes, smeuïge chocolademadeleines, de lekkerste mosselen of een prachtige charlotte met lange vingers, met dit boek draait ook de minder ervaren kok zijn of haar hand er niet voor om. Of je nu op vakantie bent of weer terug in Nederland, met behulp van Franse culisouvenirs of Nederlandse alternatieven: dat heerlijke Franse eetgevoel, dat kun je overal creëren.

Inclusief smeuïge verhalen, praktische wijntips en een heuse Spotify-playlist met de lekkerste Franse muziek. Een kookboek dat al heel veel beginnende en meer ervaren koks lekker Frans heeft leren koken. Makkelijk en lekker zelf Frans koken met Karin Luiten dus. Een aanrader en leuk om cadeau te geven.

koop De makkelijke Franse keuken

4

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

De kunst van het koken

hoogtepunten uit de klassiek Franse keuken - alle technieken en bereidingswijzen
Julia Child schreef het eerste deel van Mastering the art of French cookingin (De kunst van het koken) in 1961 en sindsdien is het internationaal een van de meest gebruikte en geliefde boeken over de klassieke Franse keuken. Dat het boek sinds verschijnen steeds in druk is geweest, bewijst dat het zelfs na meer dan 40 jaar niet heeft ingeboet aan bruikbaarheid.

De kunst van het koken is het meesterwerk van Julia Child over de klassieke Franse keuken. In geen ander kookboek wordt de receptuur zo duidelijk beschreven en is zo'n rijkdom aan ervaring en productinformatie verwerkt In dit bekendste kookboek van Julia Child is er ook veel aandacht voor de basistechnieken. Dit maakt De kunst voor het koken, zelfs een halve eeuw na het verschijnen van de eerste editie, nog steeds een van de meest geliefde en gebruikte kookboeken over de klassieke Franse keuken.

koop De kunst van het koken - alle kookboeken van Julia Child

5

Dit kookboek staat in kookboeken 2022   Franse kookboeken  

Ode aan de Franse keuken

Tien topchefs, zestig recepten

Voor Ode aan de Franse keuken vroegen Sacha de Boer (fotograaf), Babs Assink (journalist) en Janine Smits (stylist) tien topchefs om - op basis van recepten uit een klassiek Frans kookboek uit 1873 - ieder twee originele en moderne menu's te ontwikkelen. Zo ontstonden 60 overheerlijke gerechten die door Sacha prachtig werden gefotografeerd.

MET 60 RECEPTEN VAN 10 TOPCHEFS:

  • Jean Beddington
  • Ron Blaauw
  • Jonnie Boer
  • Jacob Jan Boerma
  • Wout Bru
  • Erik van Loo
  • Nicolas Misera
  • Seppe Nobels
  • Margo Reuten
  • Angélique Schmeinck

De drie hartsvriendinnen Sacha de Boer, Babs Assink en Janine Smits houden van het Franse leven en brengen geregeld samen tijd door in Janines oude huis in de Bourgogne. Koken, lekker eten en goede gesprekken spelen daarbij altijd een belangrijke rol. Dit lifestyle kookboek is hun ode, en die van de tien chefs, aan de Franse keuken.

koop Ode aan de Franse keuken 

6

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

In een Franse keuken

verhalen en 85 recepten om thuis te koken als een Française
Dit sober ogende maar zeer informatieve kookboek is ontstaan uit de bewondering die de Amerikaanse schrijfster en kokkin Susan Loomis kreeg voor de culinaire vaardigheden van de Franse huisvrouw. Neergestreken in het Normandische stadje Louviers vertelt ze met smaak over de kookkunsten van haar Franse vriendinnen.

In In een Franse keuken geeft ze niet alleen veel recepten uit de klassieke Franse keuken, maar vertelt ook over ingrediënten, kooktechnieken, grootmoederlijke wijsheden, kaas, brood en wijn. Een boordevol en smakelijk opgeschreven leesboek over vele praktische aspecten van de bakermat van onze keukenbeschaving. Ook beschikbaar als ebook.

In een Franse keuken is een boek dat, ondanks de verhalen, niet past onder het kopje “Culinaire romans” en daarom staat het onder kookboeken. Het boek bevat 85 recepten die Susan veelal kreeg van haar buren, marktkooplui, koks en vrienden in haar woonplaats Louviers in Normandië waar ze een kookschool heeft. In een Franse keuken wil ons leren koken comme les Français; zoals de Fransen doen.De recepten zijn niet alleen allemaal zeer maakbaar maar ook watertandend lekker. Vrijwel alle 85 recepten in het boek zijn pareltjes. Uiteraard komen we de klassiekers zoals Crème Caramel tegen maar de meeste recepten zijn bijzonder en vernieuwend en toch zo door en door Frans.

koop In een Franse keuken - ebook - alle boeken van Susan Herrmann Loomis

7

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

Mijn Franse keuken

Rachel Khoo is food creative en food writer, televisiepersoonlijkheid en organisator van culinaire events. Haar grote passie is koken en daarmee het overbrengen van liefde voor creatief en eenvoudig eten. Voor Chez Rachel ontving zij lovende recensies. Rachel Khoo gaat in Mijn Franse Keuken op culinaire ontdekkingstocht door Frankrijk. In haar kookboek Chez Rachel kookte ze nog in het kleinste keukentje van Parijs. Nu trekt ze langs Franse markten, bergen en kusten om de lekkerste gerechten te ontdekken.Typisch Franse recepten met een twist.

Heb je zin in Bretonse appeltaart of zandkoekjes? Of houd je meer van coq au vin uit Bordeaux? Rachel geeft haar twist aan typisch Franse recepten. Uiensoep uit Lyon met zoethout, of een tarte tatin met wortel. Mijn Franse Keuken combineert het beste uit twee werelden: de cuisine française en het je ne sais quoi van Rachel Khoo. 

koop Mijn Franse keuken - alle kookboeken van Rachel Khoo

8

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

Chez L'Hirondelle

recepten en verhalen van een table d'hote
Heleen Oosterveld runt in Frankrijk een eigen table d'hôte. Letterlijk betekent dit: 'de tafel van de gastheer'. De uitdrukking wordt gebruikt voor kleine eetgelegenheden op het platteland waar men kan aanschuiven en eet wat de pot schaft. Voor Heleen is het een manier om de overvloed aan verse producten van haar boerderij creatief te verwerken.

Ze bereidt er heerlijke gastenmaaltijden mee, die ze serveert in haar tot restaurantje omgebouwde veranda. In dit hoog gewaardeerde kookboek gunt Heleen u een kijkje in de keuken van L'Hirondelle, haar table d'hôte.

Chez L'Hirondelle is een geweldig Frans kookboek. No nonsense met geraffineerde maar niet te gecompliceerde recepten. Een heel ander kookboek, vol eenvoudige en smakelijke gerechten uit midden-Frankrijk, leuke beschrijvingen en anecdotes erbij van een self-made boerin. Pas prima in de huidige trend van bewust eten. Ook voor vegetariërs aan te raden; ongeveer ¾ van de gerechten zijn vegetarisch. Uit het leven gegrepen en eenvoudige heerlijke recepten.

koop Chez L'Hirondelle - bij Amazon.nl

9

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

Ma cuisine - Escoffier voor iedereen

Auguste Escoffier is een legendarische naam voor chefs en fijnproevers. Zijn Kookboek van de klassieke keuken (Le Guide Culinaire) wordt nog steeds door meesterkoks overal ter wereld geroemd én gebruikt. Ruim een eeuw na eerste publicatie heeft dit standaardwerk, waarin Escoffier de principes van de kookkunst en de traditionele technieken uitlegt, nog niets aan actualiteit verloren.

Naast dat wereldberoemde kookboek (in Nederlandse vertaling Kookboek voor de Klassieke Keuken) schreef meesterkok Auguste Escoffier een tweede boek: Ma Cuisine. Ook voor amateurkoks kwam er hierdoor een standaardwerk met een totaaloverzicht van de klassieke keuken.

Ma cuisine - Escoffier voor iedereen, is een must voor iedere thuiskok. De titel van "Ma Cuisine" zou ook kunnen zijn "Verwen je Vrienden" Heel goed omschreven basisprincipes. Een rijke keuken vol van klassieke smaken waarbij behalve het gebruik van sommige edele ingrediënten (Ja, hier komt af en toe een stukje Fois Gras d'Oie, een plakje truffel of een lepeltje kaviaar aan te pas) toch vooral tijd, heel veel tijd je tafelgenoten zullen doen verrassen.

koop Ma Cuisine - alle kookboeken van Escoffier

10

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

Cuisine

Sterrenchef Guy Martin van restaurant Le Grand Véfour in Parijs presenteert ons 300 recepten uit de Franse keuken gerangschikt naar het soort gerecht. Deze uitgebreide verzameling bevat niet alleen de grote klassiekers uit de Franse keuken, maar ook lokale gerechten en basisrecepten. Er is niet veel bekend over Guy Martin, hij is een eenvoudige, bescheiden en discrete chef. Deze autodidact heeft echter een indrukwekkende staat van dienst. Eerst werkte hij drie jaar in Château de Coudrée en vervolgens acht jaar in Château Divonne als chef en manager. Hier kreeg hij in 1985 zijn eerste Michelinster en 5 jaar later de tweede. In november 1991 kreeg hij een aanbod om als chef en manager bij Grand Véfour in Parijs te komen werken en sindsdien nam zijn carrière een vlucht: hij won de ene na de andere prijs en als bekroning op zijn werk kreeg hij in 2000 een derde ster.

Cuisine bevat klassieke, maar ook trendy gerechten, eenvoudige en ingewikkelde recepten voor dagelijks gebruik en voor feestelijke gelegenheden. In dit dikke boek staan de recepten min of meer op de volgorde die Escoffier aanhield in zijn 'Ma cuisine'. Daarmee houdt de overeenkomst wel op, want de moeilijkheidsgraad van deze receptuur ligt hoog; veel wordt als bekend verondersteld.

koop Cuisine

11

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

A propos bistro

Het beste uit de Franse keuken, klaargemaakt en bewerkt door chef Stéphane Reynaud. We (her)ontdekken terrines, worsten, patés, kazen, crustacés... in meer dan 300 recepten. Stephane Reynaud komt uit een familie van slagers en varkenshouders in de Ardèche regio van Frankrijk. Hij is de eigenaar en de chef-kok van restaurant Villa 9 Trois in Montreuil, in de oostelijke buitenwijken van Parijs. Hij woont in Parijs met zijn vrouw en drie kinderen.

Om het geheel compleet te maken vind je in A propos bistro ook alles over de regels van petanque, hoe je croissants en brood bakt, terrines van foie gras, de regels van rugby, de wijnen van Beaujolais... Een lijvig boek met sfeervolle foto's, handige recepten en schema's en grappige tekeningen.

koop A propos bistro

12

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

Franse keukenklassiekers

In Franse keukenklassiekers tref je de echte Franse keuken aan met traditionele recepten voor gewoon lekker eten. De bekende kok Manfred Meeuwig gebruikte in 2010 een vergeten kookschriftje met Recettes pour bien vivre als basis voor de smakelijkste gerechten en vulde ze aan met de lekkerste klassiekers van de cuisine ménagère: dit zijn gerechten die je graag maakt omdat ze rijk van smaak zijn, puur en niet aangetast door moderne toevoegingen.

Dit boek is een ode aan de keuken die ook in Frankrijk vaak niet meer te vinden is naast de wereld van de chef-koks en fast food. Met deze Franse keuken haal je de romantiek in huis. Alleen de namen van de gerechten klinken al mooi: boeuf bourgignon, oeufs à la neige, tarte tatin. Franse keukenklassiekers neemt je mee naar Frankrijk door prachtige sfeer- en landschapsfoto's. Een op en top Frans kookboek voor thuis, vol makkelijk te bereiden recepten, waarmee je de sfeer en kwaliteit van het goede leven in huis haalt. En verleidelijk lekker.

koop Franse keukenklassiekers - alle boeken van Manfred Meeuwig

13

Dit kookboek staat in Franse kookboeken  

De complete keuken van Frankrijk

De complete keuken van Frankrijk van kok  M. Villegas brengt het beste uit de Franse keuken bij u thuis. De recepten zijn al even veelzijdig als de ingrediënten zelf. Waar u ook van houdt - van klassieke gerechten, bistro-eten, streekgebonden eetwaar of lekker gebak - de culinaire hoogstandjes op deze pagina's zullen u gegarandeerd betoveren.

Maar ook de Franse passie voor eten en wijn wordt in dit boekje tot leven gebracht met prachtige, sfeervolle foto's, stuk voor stuk op locatie gemaakt. Daarnaast geven achtergrondartikelen een mooi beeld van hoe de Fransen in het leven van alledag genieten van eten en drinken. De verhalen over ontbijt, picknicks, kazen, chocolade, champagne of wijn zullen u inspireren om met de recepten uit dit boekje aan de slag te gaan.

koop De complete keuken van Frankrijk